ČOI objevila na trhu další nebezpečné hračky i elektrospotřebiče

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu velké množství nebezpečných hraček a elektrických výrobků. Nebezpečné hračky mají například ostré hroty či obsahují škodlivé chemické látky. U elektrických spotřebičů zase hrozí riziko úrazu elektrickým proudem a požár. ČOI proto zakázala prodej těchto výrobků. Lidé, kteří si je koupili, mohou zboží reklamovat u obchodníků. Podrobné informace o rizikových výrobcích i způsobu reklamace spotřebitelé najdou na www.coi.cz.

Ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová novinářům řekla, že závadný je například kočárek-golfové hole s panenkou, jehož dovozcem je společnost Mandas, která již výrobek stáhla z prodeje. "Tato hračka může ohrožovat zdraví dětí. Hodnota oteplení přístupných částí těla panenky napájené baterií překročila bezpečnou mez, což by v extrémním případě mohlo způsobit popáleniny," uvedla v tiskové zprávě ČOI.

Konce trubkové konstrukce tohoto kočárku navíc nejsou opatřeny bezpečnostním krytem a mohou zranit děti. Kvůli ostrým hrotům byl zakázán i prodej kočárku pro panenky-golfové hole s deštníkem, který do české republiky dovážela společnost Alltoys.

Mezi nebezpečné výrobky ČOI zařadila i plyšového zpívajícího pštrosa s mašlí, protože jeho baterie se zahřívají. ČOI zakázala také prodej sady osmi různobarevných plastových autíček. "Důvodem bylo zjištění, že ve žluté a zelené barvě plastu, použitém v konstrukci hraček, jsou obsaženy nadlimitní hodnoty olova a chrómu," stojí ve zprávě ČOI. Ze stejného důvodu ČOI zakázala i prodej dětského boxovacího pytle s rukavicemi opatřenými obrázky koček.

Na seznam rizikových výrobků ČOI dala rovněž zvířátka z bobtnajícího materiálu, která zvětšila své rozměry více než povolují normy. Zákaz prodeje se týká i dřevěné stavebnice v rámečku, protože obsahuje malé části, které mohou děti při hře snadno vdechnout.

ČOI na trhu objevila také nebezpečný pětimetrový prodlužovací přívod Brilum P-3B, který je zakončený trojnásobnou pohyblivou zásuvkou. "Při jeho používání hrozí úraz elektrickým proudem, požár a popálení. ČOI doporučuje spotřebitelům, kteří si tento prodlužovací přívod koupili, aby jej ve vlastním zájmu přestali používat," varovala ČOI.

Nebezpeční úrazu elektrickým proudem či požáru hrozí také u světelného řetězu 100 Rice Lights, který je nedostatečně izolován. "Závadným bylo shledáno také přemístitelné svítidlo značky TESCO, model L 076. Jeho přívodní vodiče, opatřené pouze základní izolací, se mohou dotknout přístupné kovové části a části určené k manipulaci a uchopení rukou. Vnější kovová matice na povrchu stínítka se přehřívá," uvedla ČOI. Mezi nebezpečné výrobky ČOI zařadila i elektrickou varnou konvici prodávanou pod značkou Singer a rozbočovací zásuvku EMOS BEN ELECTRONIC.

"Všem zákazníkům, kteří zakoupili některý ze závadných výrobků, doporučujeme, aby u prodávajícího podali reklamaci vady pro rozpor s kupní smlouvou," uvedla ČOI.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK