MF: Snížení daně a úprava slev povede ke škrtům v rozpočtu

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Pokud bude v příštím roce snížena daň z příjmu fyzických osob na 12,5 procenta souběžně s úpravou slev na dani budou se muset ministerstva a státní úřady uskrovnit. Návrh ministerstva financí totiž v tomto případě počítá se snížením výdajů o 25 miliard Kč. V případě pouze snížení odvodů sociálního pojištění se v rozpočtu škrtat nebude muset. Vyplývá to z návrhů MF, které byly zveřejněny na internetu.

Například ministerstvo financí by příští rok muselo oželet ve svém rozpočtu více než jednu miliardu korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí by mohlo přijít o 1,2 miliardy, ministerstvo vnitra o 2,3 miliardy a ministerstvo dopravy o 5,9 miliardy korun. O více než dvě miliardy by se mohly snížit výdaje ministerstva zemědělství a téměř čtyři miliardy by přišlo ministerstvo školství.

Ministerstva by musela šetřit kvůli návrhu, který snižuje daně z 15 na 12,5 procenta a zvedá i daňový bonus na dítě o 220 korun měsíčně. Na rozdíl od další varianty by si tak více polepšily rodiny s dětmi.

Další návrh počítá pouze se snížením sociálního pojištění z 12,5 na 11,5 procenta. Kromě toho by vše podstatné mělo zůstat jako nyní. Člověk s platem 40.000 korun hrubého by si díky nižšímu pojistnému měsíčně polepšil o 400 Kč, zaměstnanec se stotisícovým platem pak o 862 korun. Státní kasu by změna přišla ročně na 13 miliard.

Reforma, kterou loni schválila sněmovna, pro rok 2009 již obsahuje snížení daňové sazby z 15 na 12,5 procenta, omezuje ale zároveň slevy na dani. Pokud nedojde ke změně, čistý příjem lidí s platem pod 20.000 korun příští rok půjde dolů až o stovky korun. Státní kasa by v tomto případě podle MF přišla o deset miliard korun. Cílem navrhovaných změn je tak snaha zachovat výši příjmů lidí alespoň na stejné úrovni jako letos.

Výhody pouze snížení sociálního pojištění vidí MF především v zachování stávající míry daňové progrese a rozpočtových příjmů krajů a obcí. Jejich příjmy jsou totiž zčásti závislé na výběru daní. Navíc tato varianta je šetrná k veřejným financím.

"Tento návrh bohužel rezignuje na výši sazby 12,5 procenta," uvedlo MF. To by ovšem mohl být problém pro ODS, která deklarovala, že sazba 12,5 procenta je nadále váženým a respektovaným symbolem strany.

Naopak v případě návrhu, který daně snižuje, ministerstvo upozorňuje, že odvody se významně sníží pouze nejvyšším příjmovým skupinám. Navíc by tento návrh měl významný dopad do příjmů krajů a obcí. "Tato varianta je fiskálně náročnější a vyžádá si škrty na výdajové straně," upozornil úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK