Czech Coal: Vrchní soud zamítl návrh UE na opatření proti MUS

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Vrchní soud v Praze podle mluvčího skupiny Czech Coal Radka Stavěla potvrdil zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, o které v souvislosti s výpovědí dodávek hnědého uhlí požádala společnost United Energy (UE). Spor se týká obchodního vztahu obou společností v předchozích letech. Vyjádření United Energy ČTK shání.

Mostecká uhelná (MUS) ze skupiny Czech Coal předloni vypověděla smlouvu s provozovatelem teplárny v mostecké čtvrti Komořany. Důvodem bylo podle Stavěla to, že United Energy dlouhodobě neplnila své závazky.

UE ale napadla vypovězení smlouvy u soudu. Domáhala se toho, aby soud nařídil MUS dodávat komořanské teplárně uhlí. Krajský soud v Ústí nad Labem loni v září žalobu UE zamítl. UE se ale proti tomuto rozhodnutí odvolala k vrchnímu soudu. Spor dosud probíhá, pražský soud nyní pouze zamítl návrh na vydání předběžného opatření do doby, než rozhodne.

Spory mezi oběma firmami jsou dlouhodobé a vztahují se k předchozím rokům. Na letošek uzavřela Mostecká uhelná s UE smlouvu o dodávkách hnědého uhlí za tržních podmínek.

Těžební firma MUS dostala před několika dny pokutu 37,5 milionu korun od ministerstva financí (MF) kvůli údajně příliš vysoké ceně uhlí pro její odběratele. "MUS s uložením pokuty nesouhlasí, a proto podala u příslušného soudu žalobu, kterou se domáhá jejího zrušení. Podání této žaloby má ve vztahu k zaplacení pokuty odkladný účinek," řekl Stavěl.

Původní pokutu vyměřilo těžařům Finanční ředitelství v Ústí nad Labem ve výši 49,3 milionu korun. To argumentovalo tím, že MUS poskytla v letech 2005 a 2006 společnosti UE nerovné podmínky oproti ostatním zákazníkům. MF snížení pokuty odůvodnilo tím, že cena v roce 2006 se už příliš nelišila od obvyklých cen na trhu.

Skupina Czech Coal, do níž Mostecká uhelná patří, se vedle těžby a prodeje hnědého uhlí zabývá i obchodem elektrickou energií a povolenkami na emise skleníkových plynů. United Energy ze skupiny J&T zásobuje teplem kromě průmyslu, zdravotnických zařízení a škol i 35.000 domácností v Mostě a sousedním Litvínově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK