CzechTrade v červenci spustí novu službu na podporu designu

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. března (ČTK) - Státní agentura na podporu obchodu CzechTrade spustí od července novou službu pro rozvoj průmyslového designu. Vytvoří národní databázi designérů, se kterými budou moci tuzemské firmy konzultovat možnosti využití designu ve výrobě. Zájemci zaplatí za využití databáze 10.000 korun, od agentury ale získají příspěvek na zaplacení případné designérské studie až do výše 50.000 korun. Agentura má letos na tuto službu dva miliony korun, řekl na brněnském veletrhu bydlení Mobitex ředitel odboru prodeje a strategie CzechTrade Milan Ráž.

Podporu průmyslového designu má CzechTrade na starosti od letošního roku, když vloni po 16 letech zaniklo brněnské Design Centrum. Rozhodlo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu. Ušetřit by se tak mělo zhruba deset milionů korun ročně.

CzechTrade chce při prezentaci českého designu využívat především svých 33 zahraničních kanceláří, účastnit se chce i zahraničních veletrhů a výstav. Podporu designu rozdělila agentura do čtyř oblastí: osvěta, individuální služby a domácí a zahraniční akce. "Osvětou rozumíme pořádání seminářů a specializovaných workshopů. Letos už podobné akce proběhly v Jihlavě, Ostravě a dnes v Brně. Do konce pololetí bude následovat Plzeň, Hradec Králové a Praha. Ze zahraničních akcí se letos v říjnu uskuteční prezentace českého designu v Tokiu, koncem roku se český design v nábytku a interiérech představí v Dubaji," řekl Ráž. Příští rok by se měla prezentace českého designu objevit například v Austrálii.

Design centrum pořádalo výstavy, semináře, autorské soutěže, zajišťovalo poradenské služby a archivovalo informace o českém designu. Jeho představitelé považují zrušení centra za nešťastné, svou úlohu prý plnili dobře. Proti zrušení vystoupila také odborná veřejnost, změna podle ní poškodí konkurenceschopnost české ekonomiky.

Výzvu proti zrušení centra podepsali například předseda dozorčí rady Design centra, nositel Národní ceny za design a profesor International Design School for Advanced Studies v Soulu Jiří Kočandrle, předseda Asociace průmyslových designérů Miloslav Šindler či nositel Národní ceny za design a mezinárodní ceny Design prestige Zdeněk Mrkvica. Podle signatářů výzvy mělo ministerstvo o budoucnosti centra diskutovat s asociacemi a sdruženími designérů, představiteli podnikatelských svazů, renomovanými designéry a pedagogy designu.

Design centrum, které sídlilo v brněnské Radnické ulici, mělo i pobočku v Praze. Zaměstnávalo zhruba dvě desítky lidí a bylo organizační složkou státu. Jeho provoz byl závislý na dotacích, které ročně činily 20 milionů korun. Podle mluvčího CzechTrade Aleše Řiháčka dostala letos agentura na podporu designu od ministerstva průmyslu a obchodu kolem 10 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK