Koruna umazala ztráty a mírně posílila k euru i dolaru

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Česká měna v závěru posílila k euru i dolaru. V 16:50 byla o šest haléřů silnější k euru na 25,52 Kč/EUR a vymazala tak ztráty, které ji oslabily v průběhu dne až na 25,65 Kč/EUR. K dolaru koruna posílila o pět haléřů na 16,22 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Trh dnes nijak nepřekvapilo rozhodnutí České národní banky ponechat sazby na úrovni 3,75 procenta ani krok polské centrální banky, která zvýšila sazby o čtvrt procentního bodu na úroveň 5,75 procenta. "Stále vidíme zvýšení (tuzemských) sazeb v květnu na 4,0 procenta jako pravděpodobné, pokud nejvýraznější proti-inflační faktor, česká koruna, zkoriguje. Po zbytek roku vidíme sazby již nezměněné," uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory si překvapení v podobě vyšší podnikatelské důvěry v Německu mnozí vykládají jako argument, proč v brzké době nesnižovat úrokové sazby v Evropě. "Jinými slovy, situace dolaru vůči euru se může úrokově v příštích týdnech a měsících jen zhoršit. To byl také důvod, proč dolar dopoledne opět skokově oslabil až ke hladině 1,574 USD/EUR. Dolar tak pokračuje ve svém tažení k metě 1,600 USD/EUR," uvedl Pikora. Kurz se odpoledne pohyboval okolo 1,5749 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK