iHNed: Europoslanec Ransdorf v Bruselu prosazuje zájmy ČEZ

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Europoslanec Miroslav Ransdorf (KSČM), který v Evropském parlamentu zastává funkci místopředsedy Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, předložil bruselské instituci návrh na změnu energetické legislativy, na jehož vzniku spolupracoval s právníky společnosti ČEZ. Informuje o tom server iHNed.cz s odvoláním na čtvrteční vydání Hospodářských novin.

"Ano, před několika týdny jsem k takzvanému třetímu energetickému balíčku podal svůj vlastní relativně technický pozměňovací návrh," uvedl Ransdorf. Zjednodušeně řečeno je podle iHNed.cz hlavním cílem návrhu zjednodušit velkým nadnárodním firmám přeshraniční přenos elektřiny a sjednotit pravidla tak, aby mohla vzniknout celoevropská přenosová soustava, která jim usnadní obchody a ušetří peníze.

K poslednímu takzvanému energeticko-klimatickému balíčku má česká polostátní energetická společnost ČEZ řadu výhrad. Podle serveru jí zejména vadí to, že by od roku 2013 měla mít povinnost si všech sto procent povolenek na emise CO2 kupovat v aukci, což by znamenalo nárazově obrovské miliardové investice.

"Je to snaha pohnout se směrem k vytvoření skutečně fungujícího jednotného trhu s elektřinou, ze kterého nakonec budou profitovat hlavně spotřebitelé," řekl europoslanec ke své iniciativě.

O návrh liberalizace energetiky, který se kromě elektřiny týká i plynu, se letos v Bruselu svede několik urputných bitev, vyvrcholit by měli právě při rozhodujícím schvalování v Evropském parlamentu.

"Letos se rozhodují dvě věci, které pro nás mají zcela zásadní význam. Kromě liberalizačního balíčku jsou to samozřejmě energeticko-klimatické návrhy. A do obou se snažíme prolobbovat dílčí změny, které jsou pro nás důležité," uvedl bývalý český velvyslanec v Belgii Karel Lukáš, který v Brusel už řadu let působí jako lobbista ČEZ na plný úvazek, píše server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK