Americké akcie klesly

26.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. března (ČTK) - Americké akciové trhy dnes ztratily téměř jedno procento a opět je srážely prohlubující se obavy o zdraví ekonomiky a finančního sektoru. Ke strachu o ekonomiku přispěly i prudce rostoucí ceny ropy. Dolar kvůli ekonomickému vývoji a vyhlídkám na nižší úroky v USA dále všeobecně oslaboval.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,88 procenta na 12.422,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,71 procenta na 2324,36 bodu.

Finanční tituly ztrácely kvůli strachu, že úvěrová krize způsobí omezení financování akvizic na dluh a to sníží zisky bankovního sektoru. Neochota bank poskytovat úvěry nyní může zmařit například převzetí operátora rozhlasové a televizní sítě Clear Channel Communications Inc za 20 miliard dolarů.

Negativně na akciový trh působily i údaje o poklesu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby a další pokles prodeje domů. Tlak vyvíjel i prudký nárůst cen ropy, který vyvolává obavy z dopadu drahé energie na spotřební výdaje.

Dolar dnes dále oslaboval, zejména kvůli zprávě o překvapivém poklesu amerických zakázek. Údaje zesílily obavy o zdraví americké ekonomiky a podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb. Naopak šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet dal najevo, že v eurozóně se sazby zatím snižovat nebudou.

V newyorském závěru dolar k euru klesl na 1,5832 USD z úterního závěru 1,5647 USD. Vůči jenu oslabil na 99,30 JPY z předchozích 99,96 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK