EU sníží předpověď letošního růstu eurozóny -zdroj (OPAK.)

27.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropská komise příští měsíc téměř jistě sníží předpověď letošního ekonomického růstu eurozóny ze současných 1,8 procenta, ale nepůjde pod 1,5 ...

...procenta, řekl ve středu zdroj agentuře Reuters.

"Ano, uděláme to, téměř jistě to uděláme," uvedl pod podmínkou anonymity zdroj obeznámený s procedurou tvorby předpovědí exekutivy Evropské unie.

V příštím roce poroste ekonomika 15členného bloku pravděpodobně ještě pomaleji, dodal zdroj. Mluvčí komise Amelia Torresová uvedla, že se k věci nemůže vyjádřit s tím, že příští prognóza má vyjít až za měsíc.

"V současnosti nejsou žádné předpovědi, ani předběžné, a co ta osoba říká... jsou pouhé dohady nebo spekulace," řekla Torresová.

Příští předpověď Evropské komise, jež má vyjít 28.dubna, pravděpodobně odhadne letošní tempo hospodářské expanze "někde mezi 1,5 až 1,75 procenta", uvedl zdroj.

"Většina indikátorů ukazuje, že růst zpomaluje, ale nekolabuje. Eurozóna zpomaluje, jede pod potenciálem," řekl zdroj a dodal: "Určitě to nebude pod 1,5 procenta."

Nižší předpověď by nicméně více ladila s názory mnohých ekonomů. Ti jsou přesvědčeni, že poslední odhad komise na 1,8 procenta se stal příliš optimistickým s tím, jak euro posiluje, ropa zdražuje a úvěrové podmínky se utahují kvůli bouři na finančním trhu.

Exekutiva EU naposledy v únoru snížila prognózu letošního růstu ekonomiky v eurozóně na 1,8 procenta z dřívějších 2,2 procenta.

Zdroj uvedl, že kvůli soustavně vysokým cenám ropy a krizi na finančním trhu se zdá, že ekonomický růst eurozóny ve druhém kvartále zpomalí oproti prvním třem měsícům roku a poté bude ve zbývajících dvou čtvrtletích stagnovat.

(Bruselská redakce; Přeložil: Robert Müller)

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK