Dolar se mírně zotavuje, čeká se však další pokles

27.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar si ve čtvrtek mírně polepšil vůči euru, ale stále měl namířeno k nejhoršímu čtvrtletnímu výkonu od konce roku 2004, zatímco investoři ...

...porovnávali relativní ekonomickou odolnost eurozóny s prudkým zpomalením ve Spojených státech.

Po dvou dnech výrazných ztrát, způsobených protichůdnými ekonomickými údaji ze Spojených států a eurozóny, poskytla americké měně jistou krátkodobou podporu poptávka po dolaru s blížícím se koncem prvního čtvrtletí.

"Máme-li vidět skutečné oživení dolaru, pak budeme potřebovat alespoň jeden dobrý údaj ze Spojených států a výprodej na komoditním trhu a momentálně to nevypadá, že se něco takového stane," řekl Geoffrey Yu, měnový stratég z UBS.

Makroekonomické údaje ze Spojených států tento týden spíše dokreslily obrázek ekonomiky, jež se nachází na pokraji recese. Spotřebitelská důvěra v březnu klesla na pětileté minimum, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se v únoru překvapivě snížily a ceny domů se v lednu rekordně propadly.

V eurozóně naopak vzaly za své naděje na blízké snížení úrokových sazeb poté, co průzkumy podnikatelské důvěry v Německu a ve Francii překonaly očekávání [ID:nSCH655552] a tvůrci měnové politiky pokračovali v protiinflační rétorice.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet ve středu řekl, že úrokové sazby v eurozóně jsou nastaveny na správné úrovni, a zdůraznil inflační rizika.

Podle analytiků se čtvrteční korekce udrží nad hladinou 1,5680 dolaru za euro, než se jednotná měna opět vydá vzhůru a pokusí se zdolat psychologicky významnou hranici 1,60 dolaru.

V 11:05 euro oslabovalo o 0,4 procenta na 1,5784 dolaru <EUR=>, a drželo se tak více než cent od rekordu nad 1,59 dolaru z minulého týdne. Ve srovnání se začátkem roku však jednotná měna stále stojí zhruba o 8 procent výš, a zřejmě si tak zapíše nejlepší čtvrtletní výkon od posledních tří měsíců roku 2004.

Za úterý a středu euro vyskočilo k dolaru celkem o 2,7 procenta, což představuje nejvyšší dvoudenní růst od ledna 2001, kdy americká centrální banka začala snižovat úrokové sazby v reakci na minulou recesi americké ekonomiky.

Vůči japonské měně se dolar zotavoval zhruba o půl procenta na 99,50 jenu <JPY=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK