Burza posiluje především díky akciím Erste Bank

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Pražská burza dopoledne rostla především díky akciím Erste Bank, které přidaly téměř pět procent. Hlavní index trhu PX byl v 11:15 SEČ výše o 1,46 procenta na 1532,8 bodu. Akcie Erste Bank se po 11:00 SEČ obchodovaly silnější o více než pět procent na 1003 korun za akcii. Na rakouském trhu se v ranních hodinách vyšplhaly až o sedm procent výše.

"Investoři tak berou velmi pozitivně zprávu o prodeji českých a slovenských pojišťoven společnosti VIG," uvedl analytik Patria Finance Martin Stuchlík.

Rakouská Erste Bank prodala pojišťovnu Versicherung, včetně jejích dceřiných podniků Pojišťovna České spořitelny a Poisťovna Slovenskej sporiteune, skupině Vienna Insurance Group (VIG). Za prodej pojišťovacích aktivit získá 1,445 miliardy eur (zhruba 36,8 miliardy Kč).

"Transakci vnímáme pozitivně, vzhledem k tomu, že pro Erste Bank tento krok plně zapadá do strategie společnosti zaměřit se plně na poskytování bankovních služeb," uvedl pro ČTK analytik Atlantik FT Milan Lávička. Získaný objem prostředků pomůže společnosti nejen posílit svou kapitálovou strukturu, ale zároveň poukazuje na potenciální možnost dalšího využití.

"Daná transakce jen potvrzuje naše doporučení, že Erste Bank je vhodnou dlouhodobější investicí, kdy při současném sentimentu na bankovní tituly, díky úvěrové krizi, je titul pod tlakem a obchoduje se na velmi atraktivních úrovních," dodal Lávička.

Akcie finanční skupiny VIG dopoledne ztrácely 3,35 procenta na 1270 korun za akcii.

"Ostatní tituly postrádají větší zájem investorů, a zůstávají tak téměř beze změny od včerejších hodnot," uvedl Stuchlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK