ECM možná zpozdí akvizice kvůli kreditní krizi

27.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


ECM Real Estate Investments <ECMPsp.PR> možná o několik měsíců odloží nové akvizice kvůli nepříznivé situaci na kreditním trhu, uvedla ve...

...čtvrtek realitní a developerská firma.

Jde o první signál, že také český developerský trh pociťuje nepřímé důsledky hypoteční krize, jež loni postihla Spojené státy a přenesla se i do Irska či Španělska.

"Na již započaté projekty jsme připraveni, tam máme zajištěno financování," uvedla viceprezidentka ECM pro finance Jana Žejdlíková. "Kde pociťujeme důsledky a jsme ostražitější, je v akvizici nových projektů, kdy finanční trhy jsou uzavřenější. Tam cítíme, že ten trh byl omezený zejména v lednu, únoru a březnu."

Kvůli turbulencím na finančních trzích se tak firma ohlíží po alternativních zdrojích financování včetně odprodeje již započatých projektů.

"Rezerva, kterou máme, je naše stávající investiční portfolio," dodala Žejdlíková.

"V případě, že trhy budou dlouhodobě uzavřené a to okno nepřijde, tak firma má dnes dostatečné funkční portfolio dokončených a plně pronajatých budov, a můžeme zvážit prodej těch nemovitostí, abychom byli likvidnější."

Firma loni oznámila střednědobý plán na navýšení hrubé hodnoty portfolia chystaných projektů o 800 milionů eur do konce roku nebo nejpozději v prvním letošním čtvrtletí, prozatím však realizuje investice v celkové hodnotě 510 milionů eur.

"Domnívám se, že dojde k malému posunu (v plánu investic). V tuto chvíli bych jej odhadovala tak na jeden kvartál," uvedla Žejdlíková.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK