Airbus dodá britské armádě letecké tankery za 18 mld. eur

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. března (ČTK) - Airbus se chystá podepsat dohodu o dodávce leteckých tankerů za 18 miliard eur pro britskou armádu. Šéf mateřské skupiny EADS Jean-Louis Gallois to potvrdil v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro. Předtím se o tom zmínil ekonomický list La Tribune.

"Je to nová ukázka kvality našeho výrobku, který vyhrál pátou soutěž za sebou," citoval manažera list.

Zprávám o britské zakázce pro evropský strojírenský koncern předcházelo vítězství ve Spojených státech. V poslední únorový den získala skupina EADS zakázku od Pentagonu na palivové tankery za 35 miliard dolarů, a připravila tak o rozsáhlý kontrakt amerického rivala Boeing, připomněla agentura AP. Boeing proti výsledku protestoval.

I přes nebývalou poptávku po dopravních letadlech a armádní zakázky musí ztrátový Airbus výrazně snižovat náklady, aby mohl Boeingu konkurovat. Potýká se s vysokým kurzem eura, protože má v eurech náklady, ale letadla prodává za dolary. Evropskou výrobu proto restrukturalizuje a pracuje na plánech, jak více nákladů přesunout do dolarové zóny.

EADS loni vykázal hlubší ztrátu než se předpokládalo. Zatímco předloni měl čistý zisk 99 milionů eur, minulý rok uzavřel se ztrátou 446 milionů eur (11,2 miliardy Kč). Podnik ale současně uvedl, že se dostal z potíží, které ho v posledních letech svazovaly, a že v posledním loňském čtvrtletí vytvořil zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK