Soud: HTC musí vrátit ZKL Klášterec nad Ohří do konkurzu

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Klášterec nad Ohří (Chomutovsko) 27. března (ČTK) - Slovenská skupina HTC Holding musí vrátit společnost ZKL Klášterec nad Ohří zpět do konkurzu. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, potvrdil ČTK jeho mluvčí Jan Fořt. HTC koupilo strojírenskou firmu v roce 2002 z údajně zmanipulovaného konkurzu, který prohlásil ústecký soudce Jiří Berka spojovaný s konkurzní mafií.

I přes pravomocné rozhodnutí soudu, podle nějž musí HTC vrátit do konkurzní podstaty veškeré věci, práva a majetkové hodnoty, zatím firma v podniku setrvává. Dnes z něj HTC vynáší majetek. Zástupkyně HTC Marta Tkáčová se zatím nechtěla vyjádřit, stanovisko ale ČTK slíbila.

"HTC hodlá namísto fungujícího podniku, který převzala v roce 2002, vrátit správci konkursní podstaty pouze torzo těchto věcí, a tím zcela znemožnit funkčnost podniku, jenž zaměstnává cirka 400 lidí," uvedla Regina Balounová z mediálního zastoupení koncernu ZKL, původního majitele ZKL Klášterec nad Ohří.

Klášterecký podnik poslal Berka do konkurzu v červnu 2002 a konkurzním správcem ustanovil Daniela Thonata. Thonat a Berka čelí s dalšími lidmi obvinění z rozsáhlých konkurzních podvodů, podle policie zmanipulovali i konkurz na kláštereckou ZKL.

Generální ředitel koncernu ZKL Jiří Prášil dříve uvedl, že důvodem konkurzu byl dluh pouhých 400.000 korun. Nakonec Thonat prodal závod firmě Comindustrial za 40 milionů korun. Tato společnost však oznámila, že ZKL Klášterec na Ohří přenechá firmě Dieselport. Nakonec strojírna skončila v rukou slovenského výrobce ložisek a obráběcích strojů HTC holding, který v Česku vlastní také brněnského výrobce traktorů Zetor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK