Růst americké ekonomiky zvolnil na 0,6 pct

27.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. března (ČTK) - Americká ekonomika loni ve 4. čtvrtletí rostla tempem 0,6 procenta, což je výrazné zpomalení proti růstu o 4,9 procenta o čtvrtletí dříve. Uvedlo to americké ministerstvo obchodu. Zpráva ale není v ničem překvapivá, protože jde jen o druhou, zpřesňující revizi. Ministerstvo už před měsícem ve zpřesněné zprávě uvedlo, že růst hrubého domácího produktu se v závěru loňského roku snížil na 0,6 procenta. Trh s tímto výsledkem počítal.

Mnohem důležitější budou informace o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Ekonomové se nyní přiklánějí k názoru, že ekonomika už je patrně v záporných hodnotách, takže vykazuje reálný pokles. Pokud se tento odhad potvrdí, podstatně vzroste riziko recese.

Americká ekonomika byla naposledy v recesi před šesti lety, tehdy ale byla recese velmi krátká a mělká. Recese se definuje jako minimálně půlroční období, kdy klesá hrubý domácí produkt. I kdyby klesal v prvním čtvrtletí, bude muset vykazovat pokles i v období duben až červen, aby se dalo hovořit o recesi.

Největší ekonomika světa se potýká s hlubokými problémy, jejichž kořeny jsou v části hypotečního trhu. Odtud se přenesly na trh úvěrový.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK