Wall Street klesl pod tíhou technologií a bank

28.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve čtvrtek klesly druhý den v řadě, když slabé výsledky přední technologické firmy Oracle <ORCL.O> přiživily obavy z...

...omezení podnikových výdajů. Bankovní tituly mezitím ustoupily ve strachu z další možné významné oběti v sektoru.

Nečekaně slabé tržby výrobce softwaru Oracle a opatrné komentáře jejího finančního ředitele srazily akcie společnosti o 7,2 procenta. Tento vývoj vyprovokoval široké výprodeje technologických titulů včetně firmy Apple, jež sklouzla o 3,3 procenta.

"Oracle je velmi velká firma. Prodává na mnoho míst, a je-li trochu opatrná v době, kdy se firmy chystají rozhodovat o svých výdajích, ovlivní to všechny sektory v průběhu příštích tří až šesti měsíců. Proto dnes technologie oslabily," řekl James Rosenthal, hlavní makléř ze společnosti Punk Ziegel & Co.

K nervozitě v technologickém sektoru přispěl také pokles akcií internetového vyhledávače Google o 3,1 procenta poté, co Lehman Brothers snížila cílovou cenu pro jeho akcie.

Akcie Lehman Brothers Holdings <LEH.N> přitom spadly o 8,9 procenta kvůli spekulacím, že by ji mohl potkat podobný osud jako konkurenční investiční banku Bear Stearns <BSC.N> , která téměř zkrachovala. Lehman označila tyto dohady za "zcela nepodložené".

A akcie Bear Stearns, již v současnosti přebírá JPMorgan Chase & Co, po závěru seance klesly o 5,2 procenta na základě zprávy, že generální ředitel James Cayne a jeho žena prodali akcie banky v hodnotě 61,3 milionu dolarů.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,97 procenta na 12.302,46 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,15 procenta na 1325,76 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> spadl o 1,87 procenta na 2280,83 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK