Japonské akcie v závěru týdne zpevnily o 1,7 pct

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se zvyšovaly a tempo růstu se ve druhé polovině obchodování ještě zrychlilo. Trh do určité míry kopíroval růst na dalších burzách v Asii, z části je ale za růstem i snaha změnit složení portfolií před koncem fiskálního roku. Na devizovém trhu se dál snižuje kurz dolaru.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 vzrostl o 215,89 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,71 procenta na hodnotě 12.820,47 bodu. V jednu chvíli nicméně růst překonal dvě procenta. Širší index Topix vzrostl o 1,4 procenta na 1243,81 bodu.

Fiskální rok v Japonsku končí v březnu a před jeho skončením investoři mají snahu upravovat skladbu portfolií tak, aby ji opticky zlepšili. Konec roku totiž pro správce aktiv znamená i povinnost zveřejnit složení majetku v portfoliích, což budou hodnotit jejich klienti.

Zájem investorů se zaměřil na realitní společnosti, takže například akcie Mitsubishi Estate si připsaly 5,8 procenta. Podobně se zvýšily kurzy akcií Heiwa Real Estate nebo Sumitomo Realty & Development.

"Investoři dnes mají velmi slabou tendenci přejít do ofenzívy a kupovat akcie, které neovlivní pohyby jenu. Vše má souvislost se zdobením výloh," poznamenal analytik makléřské společnosti Daiwa Securities Jumi Nišimura s odkazem na snahu vylepšovat stav portfolií před koncem roku.

Na devizovém trhu klesal dolar, kterému stále vadí problémy na úvěrových trzích. Vůči euru se tak americká měna znovu ocitla v blízkosti rekordního minima. Na trhu se objevují spekulace, že americké banky zdaleka nejsou z nejhoršího venku a možná budou odepisovat další miliardy. To by uškodilo i dolaru.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5794 USD a mírně zpevnil z předchozích 1,5807 USD, kde byl ve čtvrtek. Během dne se ale dostal vysoko nad 1,58 USD. Proti japonskému jenu dolar zpevnil na 99,57 z 98,92 JPY a rovněž euro vůči jenu vystoupilo na 157,26 z předchozího kurzu 156,35 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK