Wall Street asi zahájí seanci bez větších změn

31.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures v pondělí ukazovaly na zahájení seance bez větších změn, když trh směřoval k závěru nejhoršího kvartálu za pětapůl...

...roku a výhled firemních zisků se dál zatahoval.

Ve 14:45 ubíraly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> 1,3 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> stagnovaly.

Cévy trhu ucpával farmaceutický sektor. Firmy Schering Plough <SGP.N> a Merck & Co <MRK.N> klesaly před otevřením trhu poté, co expertní panel uvedl, že jejich společně vyvinutý lék na kontrolu cholesterolu Vytorin nevykazuje žádné známky lepší účinnosti než levnější generický preparát Statin.

Merck odepisoval 5,1 procenta a akcie Scheringu spadly o 12,7 procenta. Investiční banka Lehman Brothers snížila doporučení pro akcie Scheringu a srazila cílovou cenu Mercku.

Zisky společností z báze širšího indexu Standard & Poor's 500 za první kvartál mají podle průzkumu Reuters Estimates klesnout v prvním kvartále o 8,1 procenta, zatímco minulý týden z prognóz vycházel sestup o 5,5 procenta [ID:nMUL132585].

"Když to shrnu, bylo to hrozné čtvrtletí," řekl Peter Cardillo, hlavní analytik trhu u firmy Avalon Partners.

"Trochu čekám, že jej uzavřeme ve velmi kyselém tónu. Pokračovala nejistota kolem směřování trhu s méně kvalitními hypotékami. Pošlou spotřebitelé ekonomiku do vývrtky? Tyto otázky zůstávají nezodpovězené."

Jistou nápovědu by mohl poskytnout chicagský index nákupních manažerů (PMI) za březen, jenž vyjde v 15:45 SELČ. Trh čeká vzestup ukazatele na 46,0 bodu ze 44,5 bodu v únoru.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK