VERZE 2-Rekordní CPI eurozóny hatí šance na nižší sazby ECB

31.03.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává výhled sazeb, komentáře analytiků,...

...podrobnosti)

Inflace eurozóny v březnu vyskočila na čerstvý rekord, a prakticky tak vyloučila možnost brzkého snížení úrokových sazeb ECB, když se cenová stabilita jeví jako větší problém než zpomalující ekonomický růst.

Meziroční inflace v 15 zemích používajících euro v březnu zrychlila na 3,5 procenta z únorových 3,3 procenta, ukázaly v pondělí údaje statistického úřadu Evropské unie. Růst cen se tak ještě více vzdálil cíli Evropské centrální banky (ECB), jež se snaží udržet inflaci v eurozóně těsně pod 2 procenty.

Jiná zpráva od Evropské komise současně ukázala, že ekonomický sentiment 15členného bloku v březnu klesl na 99,6 bodu z únorových 100,2 bodu, což představuje nejnižší úroveň od listopadu 2005 a podle ekonomů ukazuje na prudké zpomalení růstu v první polovině roku.

Slabý sentiment v eurozóně podle názoru ekonomů znamená, že ECB bude muset snížit prognózu hospodářského růstu pro letošní rok, nyní stanovenou v rozmezí 1,3 až 2,1 procenta. Větší starosti však bude bance působit inflace.

"Dnešní údaje jasně hrají do karet současnému postoji ECB, neboť zpomalení HDP není tak výrazné jako zrychlení inflace," řekl ekonom Aurelio Maccario ze společnosti UniCredit Markets & Investment Banking.

"Snižování sazeb není na pořadu dne a nějakou dobu ani nebude... Inflace pravděpodobně dosáhla vrcholu, ale velkou část letošního roku zůstane nad 3 procenty.

Údaje o inflaci podpořily euro vůči dolaru <EUR=>, neboť stoupla pravděpodobnost, že ECB v dohledné době nesníží úrokové sazby, aby podpořila ochabující růst. Ve Spojených státech se naopak stále očekává další uvolňování cen úvěrů.

ECB sice předpokládá, že vzedmutí spotřebitelských cen bude mít jen dočasný charakter, ale bude se zřejmě obávat, že by rekordní inflace mohla podnítit zvyšování mezd a cen s cílem kompenzovat rostoucí náklady na potraviny a ropu. Ty zřejmě stály za prudkým nárůstem spotřebitelských cen v březnu.

"Myslím, že předběžné údaje o inflaci eurozóny potvrzují nejhorší obavy Evropské centrální banky," řekl Matthew Sharratt, ekonom z Bank of America.

"Určitě... představují tyto inflační údaje velký problém. Zjevně naznačují, že během několika příštích měsíců neproběhne ani významná debata o možném snížení úrokových sazeb," dodal.

Také Evropská komise uvedla, že data o inflaci "nejsou dobrá", avšak dodala, že vzhledem k březnovému vzedmutí cen ropy na rekordních 111,80 dolaru za barel nejsou až tak překvapivá.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK