Cena ropy po počátečním poklesu stoupla o více než procento

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 31. března (ČTK) - Cena ropy zahájila dnešní den poklesem, avšak později se jí podařilo vymanit ze ztrát a připsala si více než jedno procento. Za oživením stál pokles dolaru vůči euru.

Kolem 16:30 SELČ cena lehké americké ropy stoupla o 1,02 dolaru na 106,74 USD za barel. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu zdražila o 1,14 dolaru na 104,91 dolaru za barel.

Minulý týden ve čtvrtek cena ropy stoupla až na 108 dolarů kvůli útoku na hlavní irácký vývozní ropovod. Sabotáž vyřadila z provozu jižní větev ropovodu, kterým Irák dopravuje ropu do exportního přístavu Basra. Jižní ropovod denně přepravuje nejméně 1,5 milionu barelů ropy a jeho čtvrteční poškození bylo první, které od roku 2004 přerušilo zásobování. Brzká oprava ropovodu však vedla k opětovnému poklesu ceny.

Analytici dodávají, že trh nyní znepokojují obavy o bezpečnost na Blízkém východě a strach z dalšího přerušení dodávek. Odborový svaz ropného průmyslu v Gabonu pohrozil národní stávkou. V Gabonu těží ropu firma Shell. Také pracovníci ropného sektoru v Nigérii hrozí stávkou kvůli sporu s firmou Exxon Mobil, napsala agentura Reuters.

Euro se dnes opět vydalo vzhůru vůči dolaru. Evropsku měnu podpořily údaje o růstu cen v eurozóně, které podnítily spekulace, že Evropská centrální banka v nejbližší době nesníží úrokové sazby. Naopak v USA se kvůli slabému růstu očekává další snižování nákladů na úvěry. Vyšší úroky znamenají vyšší výnosnost, a tím i zájem o měnu dané země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK