Američané chystají zásadní reformu dohledu nad finančními trhy

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. března (ČTK) - Americká vláda chystá zásadní reformu dohledu nad finančními trhy, která bude největší změnou pravidel dozoru od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Oznámil to dnes ministr financí Henry Paulson. Změny se dotknou způsobu regulace celé řady finančních společností, počínaje největšími bankami, přes makléřské firmy a pojišťovny, až po hypoteční banky a zprostředkovatele.

Paulson novinářům představil návrh o 218 stránkách v historické místnosti Cash Room. Pevný finanční systém je podle ministra nutností nejen pro pro Wall Street, ale i pro řadové Američany. Paulson nicméně odmítl, že by měla vláda v úmyslu řešit pomocí změn současnou krizi, která vznikla v části hypotečního trhu a přenesla se dál na trhy úvěrové.

Paulson řekl, že nová úprava nevstoupí v platnost dříve, než bude nynější krize vyřešena. Návrh už ale stačili zkritizovat opoziční demokraté, podle nichž změny nejdou k jádru věci a nezabrání podvodům, které se objevují při poskytování hypoték i při obchodování s cennými papíry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK