Odbory: Konkurzní správce ZKL podepsal nájemní smlouvu

31.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klášterec nad Ohří (Chomutovsko) 31. března (ČTK) - Správce konkurzní podstaty firmy ZKL Klášterec nad Ohří podepsal podle odborové předačky podniku Hany Zmrhalové nájemní smlouvu s firmou ZKL Roll. Společnost je dceřinou firmou koncernu ZKL, a.s., někdejšího majitele klášterecké strojírny. V úterý dopoledne jednatel ZKL Roll představí zaměstnancům projekt dalšího fungování závodu, řekla Zmrhalová. Stanovisko správce Jiřího Kadeřábka se ČTK nepodařilo získat.

Výroba v podniku se 400 zaměstnanci se zastavila ve čtvrtek. Důvodem přerušení výroby je spor brněnského koncernu ZKL a slovenské skupiny HTC, která podnik nyní vlastní. Koupila jej od firmy Comindustrial, jež závod předtím získala z údajně zmanipulovaného konkurzu prohlášeného ústeckým soudcem Jiřím Berkou. Pražský vrchní soud rozhodl o navrácení klášterecké strojírny zpět do konkurzu z roku 2002, protože její prodej byl neplatný. Rozhodnutí o navrácení se týká veškerých věcí, práv a majetkových hodnot.

"Nájemní smlouva s novým provozovatelem bude platná do vyrovnání. Jednatel ZKL Roll přislíbil, že přijme veškeré zaměstnance. Kdo bude chtít, může s bývalým provozovatelem, firmou ZKL Klášterec, rozvázat pracovní smlouvu na dohodu," uvedla Zmrhalová. Mediální zástupkyně ZKL Klášterec Dita Stejskalová tuto informaci potvrdila.

"Jsme vyšachováni ze hry. Správci jsme nabízeli podpis nájemní smlouvy hned po přerušení výroby, a to i za velmi nevýhodných podmínek pro nás. Jak se ukázalo, bylo rozhodnuto jinak a bez nás. Nyní musíme počkat na další kroky správce. Asi bude mít zájem o hotové výrobky, nedokončenou výrobu a materiál pro nového provozovatele. Bude se tedy asi jednat o podmínkách," doplnila Stejskalová.

Připomněla, že HTC do klášterecké ZKL investoval během šesti let přes 31 milionů korun a bude chtít kompenzaci.

ZKL Klášterec vykázal za loňský rok čistý zisk 26,95 milionu korun při tržbách 338,03 milionu korun. V roce 2006 podnik hospodařil se ztrátou 9,98 milionu korun a tržbami 300,11 milionu korun.

Údajně zmanipulovaný konkurz prohlásil soudce Berka spojovaný s konkurzní mafií. Berka ustanovil konkurzním správcem Daniela Thonata. Oba čelí s dalšími lidmi obvinění z rozsáhlých konkurzních podvodů.

Slovenský výrobce ložisek a obráběcích strojů HTC holding v Česku vlastní i brněnského výrobce traktorů Zetor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK