Evropské akcie asi klesnou; UBS odepisuje 19 mld USD

01.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie zřejmě zahájí úterní seanci poklesem poté, co v pondělí uzavřely nejhorší kvartál za více než pět let. Švýcarská banka UBS...

...<UBSN.VX> navíc vykázala za první kvartál odpisy 19 miliard dolarů.

Londýnští makléři očekávají, že britský index FTSE 100 <.FTSE> zahájí v rozmezí minus 8 až plus 10 bodů, německý DAX <.GDAXI> v rozmezí minus 10 až plus 13 bodů a francouzský CAC-40 <.FCHI> oslabí o 3 body až 9 bodů.

Před zprávou UBS makléři viděli mírný vzestup všech tří indexů.

UBS, světová jednička podle objemu spravovaného kapitálu, oznámila za první čtvrtletí ztrátu 12 miliard švýcarských franků. Společnost dodala, že se pokusí získat kolem 15 miliard franků prostřednictvím emise akcií s přednostním právem odkupu.

Merrill Lynch v pondělí odhadla odpisy UBS na 11 miliard dolarů a ztrátu 8,2 miliardy franků.

Hlavní evropské akciové indexy vykázaly za první tři měsíce roku nejhorší kvartální výsledek od třetího čtvrtletí 2002, když rozšiřující se seznam obětí úvěrové krize a zhoršující se makroekonomická data vedly investory k tomu, aby opouštěli investice do akcií.

Americké akcie v pondělí stouply poté, co zpráva o podnikatelské aktivitě na Středozápadě rozptylovala obavy o stav ekonomiky a plán na změnu regulace vyvolal naději na uklidnění finančních trhů. Trhy v Asii rovněž vzrostly.

Pozornost by mohly poutat přední farmaceutické firmy jako Novartis <NOVN.VX>, Roche <ROG.VX> a Bayer <BAYG.DE>.

V komoditním sektoru by mohl pokles americké ropy <CLc1> směrem ke hranici 100 dolarů za barel tížit těžařské a plynárenské tituly. Důlní firmy se mohou dostat pod tlak kvůli oslabení cen vzácných a průmyslových kovů.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK