Akcie v Tokiu zahájily nový finanční rok vyšší o 1 procento

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. dubna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se zvyšovaly, a hlavní index tak zahájil nový finanční rok zhruba procentním růstem. Investoři jsou však obezřetní, protože v tomto týdnu bude zveřejněna série významných makroekonomických dat, která by mohla ukázat, kam budou akciové trhy v nadcházejících týdnech směřovat.

Index Nikkei 225 vzrostl o 130,88 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,04 procenta na hodnotě 12.656,42 bodu. Širší index Topix získal dokonce 1,5 procenta na 1230,49 bodu. Oba indikátory v průběhu dne nabraly téměř dvě procenta, později se ale části zisků vzdaly.

Akciím příliš nevadila ani zpráva s názvem tankan, kterou zveřejňuje tamní centrální banka. Zpráva ukázala, že nálada mezi velkými japonskými podniky v březnu klesla na čtyřleté minimum, což svědčí o tom, že vyhlídky hospodářského vývoje se zhoršují. Nelze proto vyloučit, že tamní centrální banka letos sníží úroky zpět k nule.

Na devizovém trhu se snižoval kurz eura a značný vliv na jeho kurz měly obavy z eskalace dopadů úvěrové krize. K obavám přispěla zpráva, že švýcarská banka UBS odepsala dalších asi 19 miliard dolarů. Investoři se obávají, aby problémy, které vznikly v USA, se nezačaly zhoršovat rovněž v Evropě.

"Postoj k euru pokazily zprávy kolem UBS, zdá se ale, že pokles je pouze korekcí," řekl jeden z dealerů v Tokiu. Euro přitom vůči dolaru v pondělí zaznamenalo největší čtvrtletní růst za čtyři roky a pomohly mu především údaje o růstu spotřebitelských cen v eurozóně.

Inflační vývoj v eurozóně znamená, že Evropská centrální banka zřejmě v blízké době úroky nesníží. Dál by se tak mohl zvětšovat rozdíl ve výnosech u eura a dolaru.

V závěru obchodování se euro k dolaru prodávalo za 1,5731 USD, a oslabilo tak z předchozích 1,5780 USD, kde bylo v pondělí. Vůči japonskému jenu kleslo na 156,70 ze 157,39 JPY a rovněž dolar k jenu mírně oslabil na 99,64 z předchozího kurzu 99,73 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK