Míra nezaměstnanosti v EU v únoru klesla na 6,7 pct

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 1. dubna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v únoru činila 6,7 procenta, a snížila se tak z 6,8 procenta, kde byla v lednu. Sdělil to statistický úřad Eurostat. Nižší nezaměstnanost je i v České republice a na Slovensku, v eurozóně však nezaměstnanost zůstala na 7,1 procenta.

Eurostat odhaduje, že v únoru bylo v celé Evropské unii bez práce zhruba 15,97 milionu osob. Z toho 10,91 milionu připadá na eurozónu. Proti loňskému únoru je v unii bez práce o 1,5 milionu lidí méně, v eurozóně pak o 700.000 osob.

Nejnižší míru nezaměstnanosti mělo v únoru Nizozemsko, kde bylo bez práce 2,7 procenta práceschopného obyvatelstva. Nejvyšší nezaměstnanost má Slovensko, nicméně i tak je patrné zlepšení. Míra nezaměstnanosti se tam totiž snížila těsně pod hranici deseti procent.

Nejvýraznější zlepšení za poslední rok zaznamenalo Polsko, kde míra nezaměstnanosti klesla z 10,8 na 8,0 procenta, podobně v Bulharsku se míra nezaměstnanosti snížila ze 7,7 na 6,0 procenta. Třetí příčka ve zlepšení patří už zmíněnému Slovensku, kde loni v únoru činila míra nezaměstnanosti 11,5 procenta.

Nejhorší vývoj na trhu práce má proti loňskému únoru Španělsko. Míra nezaměstnanosti se tam zvýšila z 8,1 na 9,0 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK