EADS dle regulátora zneužila interních informací na burze

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 1. dubna (ČTK) - Mateřský strojírenský koncern Airbusu, EADS, zneužil při obchodování s akciemi interní informace o odložených dodávkách superjumba A380. Uvedl to francouzský regulátor AMF s tím, že bude o věci informovat pařížskou prokuraturu. Firmu také obvinil z toho, že mátla finanční trhy tím, že jim neposkytovala standardní informace.

EADS brání své manažery i svou nevinu a varovala, že šetření bude mít silný dopad na její image a reputaci. Kvůli aféře hrozí, že se v koncernu opět rozhoří dlouhodobé manažerské a politické třenice o řízení společnosti.

Šetření se týkalo prodeje akcií koncernu jeho manažery a klíčovými akcionáři v roce 2006 před tím, než vyšlo najevo, že se předání prvních obřích letadel A380 bude muset odložit. V červnu toho roku pak akcie EADS kvůli zpoždění dodávek spadly o čtvrtinu.

Závěr AMF neurčuje žádné viníky. Úřad odeslal materiál internímu sankčnímu výboru a ten dá podezřelým šanci obhájit se a doporučí tresty. "EADS a její manažeři, kterých se to týká, se budou konečně moci obhájit," uvedl ve zprávě generální ředitel skupiny Louis Gallois. Koncern podle něj bude své manažery bránit dál.

Akcie EADS dnes klesly o procento na 14,86 eura. Společnost sice nepředpokládá žádné materiální ani finanční dopady prověrky, varovala ale, že se další kroky v této věci mohou protáhnout. Skupina se odmítla vyjádřit k informaci, že AMF sankčnímu výboru předloží jména 17 lidí z 21, kterých se podezření původně týkalo.

Případ EADS představuje dosud nejrozsáhlejší šetření regulátorem a je testem jeho pravomocí i důvěryhodnosti a stability koncernu. Ten přitom prochází rozsáhlou restrukturalizací, protože ho slabý dolar a silné euro připravují o peníze. Koncern ale mezitím získal také rozsáhlou zakázku na letecké tankery za 35 miliard dolarů pro americkou armádu. Rival Boeing ovšem přidělení zakázky napadl.

Obří A380 začal létat v minulém roce, zhruba o dva roky později proti původním plánům kvůli potížím s elektroinstalací. Řada předních manažerů společnosti a její akcionáři popírali, že by o těchto problémech při prodeji akcií věděli, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK