Odpisy UBS záminkou pro vybírání zisků z růstu eura

01.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v úterý rostl vůči euru, libře i franku poté, co švýcarská banka UBS <UBSN.VX> oznámila další odpisy ve výši 19 miliard dolarů....

...Připomněla tak fakt, že tíseň kreditních trhů není problém jen Spojených států.

Evropský finanční sektor se stal středem pozornosti i s tím, jak Deutsche Bank <DBKGn.DE> předpověděla, že z hodnoty půjček a aktiv za první čtvrtletí odepíše nečekané 4 miliardy dolarů.

Akciové trhy v Evropě na tyto zprávy reagovaly s překvapivou odolností a rostly. Investorům na devizových trzích však podle analytiků daly záminku k vybírání zisků z růstu, jenž v pondělí vynesl euro na dotek 0,1 centu od historického maxima k dolaru.

"Včera jsme se dostali téměř na 1,59 dolaru a tato úroveň znovu odolala, ale je docela normální, že vidíme tyto korekce... Momentálně se to opravdu řídí sentimentem, a můžete-li si vybrat nějaké zisky, určitě byste to měli udělat," řekl John Hydeskov, devizový analytik ze společnosti Danske Markets v Kodani.

"Domníváme se však, že obecnějším trendem je stále vzestup kursu eura k dolaru. Kreditní krize ještě neskončila... a na dolar se chystá pěkná řádka špatných zpráv. Vzhledem k tomu, že ECB si stále udržuje hodně protiinflační postoj, nezbývá příliš prostoru pro pokles eura."

Euro ve 12:08 klesalo proti závěru pondělní seance o 0,9 procenta na týdenní minimum 1,5625 dolaru <EUR=>. V pondělí přitom vyšplhalo až na 1,5895 dolaru,

Dolar výrazně posiloval také vůči švýcarské měně na 1,0070 švýcarského franku <CHF=> i proti britské měně na 1,9750 dolaru za libru <GBP=>. K japonské měně přidával 0,55 procenta na 100,45 jenu <JPY=>.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK