Německé banky odepíšou další miliardy eur kvůli úvěrové krizi

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 1. dubna (ČTK) - Německá společnost Deutsche Bank bude muset v důsledku globální úvěrové krize v prvním čtvrtletí odepsat dalších 2,5 miliardy eur. Oznámila to firma. Další odpisy ohlásila rovněž německá Postbank, její mluvčí však odmítl upřesnit jejich rozsah.

Deutsche Bank již minulý týden varovala, že úvěrová krize by jí mohla způsobit větší újmu, než předpokládala. "Podmínky se během několika uplynulých týdnů výrazně ztížily," uvedla banka, která loni v důsledku krize odepsala 2,3 miliardy eur.

Zprávy německých bank dnes zastínilo oznámení švýcarského konkurenta UBS, že odepsal další ztrátové investice za 19 miliard dolarů. Analytik Octavio Marenzi z poradenské firmy Celent upozornil, že ztráty Deutsche Bank jsou sice nižší než ztráty UBS, ale naznačují vážnost úvěrové krize.

Finanční krize, kterou loni odstartovaly problémy na hypotečním trhu ve Spojených státech, způsobila chaos na amerických i světových trzích. Německý list Spiegel o víkendu uvedl, že krize by mohla bankám a dalším finančním institucím po celém světě způsobit ztráty až 600 miliard dolarů.

Banky již podle výpočtů německého finančního regulátora BaFin ohlásily ztráty za zhruba 295 miliard dolarů. Německé banky se na těchto ztrátách podílely zhruba deseti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK