Výrobu polyuretanu v Gumotexu převzala polská Organika

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Břeclav 1. dubna (ČTK) - Výrobu polyuretanové pěny v břeclavském Gumotexu dnes definitivně převzala polská společnost Organika se sídlem v Malborku. Cenu za prodej asi třetiny výroby Gumotexu firma neoznámila. Výroba polyuretanu zůstane v původních prostorách břeclavského areálu. Řekl to Josef Horníček z kanceláře generálního ředitele firmy.

Prodej části divize na výrobu polyuretanových hmot, ze které Gumotexu zůstala pouze výroba pěnových postelových matrací a polyuretanových a plastových dílů pro automobilový průmysl, jako jsou hlavové opěry a sluneční clony, souvisí s plány nových majitelů firmy. Koncem roku 2006 koupilo majoritní podíl akcií Gumotexu konsorcium firem Expandia, Millestone a investiční fond Genesis. S polskou firmou podepsal Gumotex předkupní smlouvu loni v září.

"Naším cílem je zaměřit se na produkty, v nichž jsme schopni úspěšně konkurovat a tyto produkty dále progresivně a efektivně rozvíjet. Příkladem může být výroba postelových matrací, kde patříme k leadrům jak v typech a nových výrobcích, tak v technologiích," řekl Horníček. To se podle něj potvrdilo i na brněnském veletrhu bydlení Mobitex, který skončil v neděli a kde firma získala za koncepci "chytrých matrací" sestavených na míru podle fyzických a zdravotních potřeb zákazníka hlavní cenu Grand Prix Mobitex.

Více prostředků firma plánuje v budoucnu investovat také do výroby nafukovacích matrací, natíraných textilií a gumových člunů. Gumotex se chce více zaměřit i na vývoj speciálních prvků záchranného systému, jako jsou nafukovací stany nebo ostrůvky pro nouzové přežití na vodě.

Gumotex zahájil výrobu polyuretanové pěny v roce 1963 a až do loňského roku ji prodával pod vlastní obchodní značkou Molitan. V září minulého roku byla výroba polyuretanové pěny včetně 149 zaměstnanců vyštěpena do samostatné společnosti Matricida, pro níž firma hledala strategického partnera.

Gumotex v minulém roce vykázal tržby 2,7 miliard korun, o 300 milionů více než v roce 2006. Více než polovina obratu připadá na tržby z exportu. Firma vyváží nejvíce zboží do Spojených států, kam míří převážně nafukovací postelové matrace. Další odbytiště jsou země střední a východní Evropy. Gumotex zaměstnává v současnosti asi 1370 lidí a patří mezi největší zaměstnavatele na Břeclavsku.

Polská Organika vlastní v Česku závod Neochem Plus na výrobu molitanu v Hovoranech na Hodonínsku, který v roce 2006 zničil rozsáhlý požár. Při neštěstí lehla popelem výrobní hala a sousední sklad se 120 tunami molitanu. Oheň způsobil šedesátimilionovou škodu. Další závody na produkty, které se používají především při výrobě čalouněného nábytku, má firma Organika také v Rusku, Litvě, Ukrajině, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Bosně a Hercegovině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK