Stát hospodařil ke konci března s vyšším schodkem než loni

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Stát v prvním čtvrtletí letošního roku hospodařil se schodkem 13,4 miliardy korun. Loni ve stejném období státní rozpočet skončil s přebytkem 11,26 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Za celý rok úřad počítá se schodkem 70,8 miliardy korun.

Důvodem horšího hospodaření je především vývoj státních financí v březnu, kdy schodek státního rozpočtu činil 8,4 miliardy korun. "Tento negativní výsledek ovlivnila záloha na druhé čtvrtletí na přímé náklady škol zřizovaných obcemi a kraji (19 miliard Kč, o které však budou nižší výdaje v dubnu) a březnový transfer Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) ve výši 13,3 miliardy korun," uvedl úřad.

Stát za první čtvrtletí zvýšil příjmy meziročně o 28,2 miliardy na 270,1 miliardy korun. Z toho příjmy z daní a poplatků stouply o 5,7 procenta na 129 miliard. Výrazně o 17,7 procenta stoupl výběr daní od firem a podniků, od kterých stát získal 25,8 miliardy korun.

Oproti očekávání stát získal více na dani z příjmu fyzických osob, celkem 27,3 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o čtyřprocentní růst, ministerstvo přitom počítalo s poklesem o 11,7 procenta.

Naopak stát zaznamenal za tři měsíce letošního roku meziroční pokles inkasa spotřební daně o 1,2 procenta na 29,6 miliardy korun. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát obdržel 40,5 miliardy korun, o 1,3 miliardy více.

Z pojistného na sociální zabezpečení stát obdržel 94,9 miliardy korun, z toho na důchody lidé odvedli 78,2 miliardy korun. Stát na penze poskytl 75,1 miliardy korun, a důchodový účet se tak dostal do přebytku. Stát za celý rok počítá přitom s přebytkem sedm miliard korun.

Celkové výdaje státu stouply meziročně o 52,8 miliardy na 283,5 miliardy korun. Na sociální věci mířilo 99,3 miliardy korun.

Celkem 38 miliard korun stát poslal od ledna do března územním samosprávám jako zálohu na školství, a v březnu tak zaplatil i zálohu na druhé čtvrtletí. Loni přitom stát tuto zálohu zaplatil až v dubnu. Celkem stát poslal územním samosprávám 50,9 miliardy korun. Fondům sociálního a zdravotního pojištění dal 11,8 miliardy korun.

Na úrocích ze svého dluhu ČR zaplatila za letošní tři měsíce 8,1 miliardy korun, meziročně o 0,6 miliardy méně.

Do rozpočtu Evropské unie letos Česko zatím odvedlo 10,4 miliardy Kč. Naopak z fondů EU přiteklo 15 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK