Evropské burzy sílí o 2 pct; Wall St zahájí růstem

01.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ/NEW Evropské burzy v úterý rozšířily zisky a obchodovaly se o 2 procenta výš na třítýdenním maximu, poháněny prudkým růstem bankovního...

...sektoru v nadějích, že nejhorší odpisy aktiv by už mohl mít trh za sebou.

Akciové futures ve Spojených státech mezitím ukazovaly na jasné posílení trhu na Wall Street při zahájení seance, když důvěru v akcie finančních firem podpořila vysoká poptávka po nabídce akcií Lehman Brothers Holdings <LEH.H>.

Přední investiční banka Lehman Brothers, pronásledovaná spekulacemi o nedostatku kapitálu, v pondělí oznámila, že sežene až 3 miliardy dolarů vydáním konvertibilních preferenčních akcií s cílem podpořit svou bilanci. Investoři přitom podle informací zdroje podali objednávky na cenné papíry v hodnotě přesahující 10 miliard dolarů.

Také švýcarská banka UBS <UBSN.VX>, jež odepsáním dalších 19 miliard dolarů zdvojnásobila své ztráty z hodnoty aktiv, požádala investory o další hotovost a její akcie v Evropě vyskočily o více než 10 procent.

Ve stopách UBS si výrazně polepšily i další evropské banky. BNP Paribas <BNPP.PA> posilovala o 5,3 procenta, Royal Bank of Scotland <RBS.L> stoupala o 7 procent.

Index panevropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 15:21 rostl o 2,17 procenta na 1289,5 bodu, nejvyšší úroveň od 12.března.

Futures na americký index S&P 500 <SPc1> mezitím posilovaly o 15,8 bodu, zatímco futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> vyskočily o 24,25 bodu.

(Reportéři: Blaise Robinson, Jennifer Coogan; Přeložil: Jan Schmidt)

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK