Garanční fond asi získá 800 mil. Kč na odškodnění investorů

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Garanční fond obchodníků s cennými papíry zřejmě získá dotaci ze státního rozpočtu v objemu 800 milionů korun na odškodňování zákazníků zkrachovalých firem, zejména největšího případu KTP Quantum. Poskytnutí dotace navržené ministerstvem financí bude projednávat vláda ve středu. Oznámilo to ministerstvo financí.

Pokud by fond, který dlouhodobě zápolí s nedostatkem prostředků na zákonem stanovené zákaznické náhrady, přestal plnit svůj účel, vystavovala by se Česká republika procesu řízení o porušení evropské směrnice. "V důsledku toho by mohla být ČR sankcionována částkou až 100.000 eur (přes 2,5 milionu korun) za každý den do doby odstranění protiprávního stavu, tedy do doby výplaty náhrad," oznámilo MF.

Garanční fond požádal o dotaci dokonce 1,091 miliardy korun, upozornilo ministerstvo financí. Stát již v minulosti půjčil fondu více než tři čtvrtě miliardy korun.

Garanční fond byl zřízen zákonem roce 2001 s nulou na kontě a první příspěvky od obchodníků získal až na jaře 2002. V Česku v letech 2001 až 2005 zkrachovalo devět obchodníků s cennými papíry. Černou sérii začal ve své době největší obchodník s americkými akciemi Private Investors. Skutečnou pohromou byl pád společnosti KTP Quantum, po němž požádalo zhruba 20.000 osob o odškodnění v celkovém objemu kolem 1,5 miliardy korun.

Stále více musí do fondu odvádět obchodníci s cennými papíry, kteří zvýšené odvody účtují zpět svým klientům. Za loňský rok by již obchodníci měli odvést do fondu kolem 100 milionů korun, když za rok 2002 to bylo kolem pěti milionů korun.

Výplaty zkrachovalých obchodníků podle fondu nevázly jen kvůli nedostatku peněz, ale i pro spory nad výší odškodnění a určením zákaznického majetku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK