VERZE 2-MF a ČNB dolaďují dohodu o omezení růstu koruny -Kalousek

01.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává souvislosti, reakci...

...trhu)

Ministerstvo financí a Česká národní banka (ČNB) dojednávají poslední detaily dohody, jež by měla zabránit posílení koruny z jednorázových příjmů státu v cizích měnách, řekl v úterý šéf resortu Miroslav Kalousek.

"Dolaďujeme jednotlivé formulace, já myslím, že do týdne zveřejníme text," řekl Kalousek agentuře Reuters během jednání Poslanecké sněmovny.

Zpráva srazila kurs koruny na 25,090 za euro <EURCZK=> v 17:05 ze 24,930 před jejím zveřejněním.

Česká národní banka a Ministerstvo financí minulý měsíc uvedly, že chtějí zmrazit privatizační příjmy v cizích měnách a příjmy ze strukturálních fondů Evropské unie, aby netlačily na další posílení koruny. Resort financí by se měl také vzdát plánů na vydání dluhopisů denominovaných v eurech.

Koruna začátkem března posunula historické maximum na 24,830 za euro a představitelé centrální banky uvedli, že její strmé posilování neodpovídá ekonomickým fundamentům.

Zpráva o jednání vlády a ČNB o opatřeních, jež by zabránila dalším tlakům na růst domácí měny, ubrala koruně v posledních týdnech páru, nicméně v úterý opět prolomila hranici 25,0 za euro a vyšplhala se na třítýdenní maximum.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK