Firmy mají pro zahraniční pracovníky tisíce volných míst

01.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Pokud by cizinci měli možnost získat zelené karty, domácí podniky jim dokážou nabídnout tisíce volných pracovních míst. Firmy potřebují zaměstnance hlavně pro nejbližší období. Vyplývá to z ankety, kterou mezi svými členy v polovině března provedl Svaz průmyslu a dopravy ČR (SPD). Zelené karty pro cizince jsou součástí návrhu novely zákona o zaměstnanosti, o němž dnes jednala tripartita.

"Z odpovědí vyplývá, že respondenti budou celkem v horizontu jednoho až dvou let potřebovat pro obsazení volných míst na 5000 cizinců, z toho 3500 pracovníků se střední či vyšší kvalifikací," uvedl Karel Petrželka z SPD. K nim patří například lakýrníci, řidiči, seřizovači, mechanici, konstruktéři, ale i top-manažeři.

Většina podniků by dala přednost zájemcům ze zemí, které jsou jazykově, kulturně a hodnotově blízké České Republice, tedy například ze Slovenska, Polska, Bulharska, Srbska, Ruska či Ukrajiny. Zájem je i o pracovníky z dalších zemí EU.

Zhruba polovina podniků využívá pro získání pracovní síly ze zahraničí služeb specializovaných agentur; jak českých, tak zahraničních. Část zaměstnavatelů si zajišťuje zahraniční pracovníky sama nebo prostřednictvím svých obchodních kontaktů.

Bleskového průzkumu se podle mluvčí svazu Blanky Růžičkové zúčastnilo 146 převážně malých a středně velkých firem.

Zaměstnavatelé považují zavedení zelených karet za přínos. "Nedostatek pracovníků představuje pro řadu firem vážnou překážku při naplňování jejich podnikatelského záměru," uvedli dnes představitelé SPD a Svazu obchodu a cestovního ruchu ve svém prohlášení. Věří, že zelené karty jim v krátké době pomohou místa, o něž Češi nestojí, obsadit lidmi ze zemí mimo EU.

Odboráři se naopak karet obávají. Tvrdí, že by mohly umožnit firmám nahradit dražší českou sílu levnějšími cizinci. "Vidíme v zákoně málo pojistek, chtěli bychom jich víc," uvedl Štěch. Podle něj by měl zákon stanovit například to, do jakých oborů se budou cizinci přijímat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK