Nový terminál v Heathrow nezvládá zavazadla

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Milán 2. dubna (ČTK) - Týden trvající potíže s odbavováním cestujících na novém terminálu londýnského letiště Heathrow nejsou zdaleka u konce. Nadále se ruší desítky letů a přehlcené odbavovací středisko zavazadel posílá tisíce kufrů k přetřídění do Milána, aby se rychleji dostaly k jejich majitelům.

Britská letecká společnost British Airways (BA), která nový terminál 5 využívá, musela v úterý zrušit 50 letů. Dnes stejné opatření postihlo další desítky spojů poté, co BA oznámila, že jich bude moci zajistit 92 procent z původního plánu. Od minulého čtvrtka, kdy byl zahájen provoz terminálu, byly zrušeny stovky letů.

Svízelná situace nastala v systému třídění zavazadel. Mnoho jich s majiteli neodcestovalo a postupně se jich nahromadilo téměř 20.000. Na jejich rentgenovou bezpečnostní kontrolu 400 dobrovolníků již nestačilo a část jich byla odeslána k přetřídění do Milána. Tam zamířily kufry, jejichž majitelé cestovali z Británie do kontinentální Evropy. Jejich zavazadla k nim pak z Itálie dorazí vzdušnou či pozemní cestou.

Třídírny v Milánu BA nevyužívá poprvé. Použila ji například při bezpečnostních komplikacích na britských letištích při teroristických hrozbách z posledních let.

Terminál za 4,3 miliardy liber (138 miliard korun) před třemi týdny slavnostně otevřela královna Alžběta II. Analytici Citibank již dříve odhadli, že zmatky s odbavením zavazadel na novém terminálu mohou stát British Airways až 25 milionů liber (795 milionů Kč). Generální ředitel britské obchodní komory David Frost označil problémy nového terminálu za pohromu pro vztahy s veřejností, která poškodí pověst Británie v podnikatelských kruzích po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK