Koruna zpevnila na 25,05 Kč/EUR

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Účinek úterního prohlášení ministra financí Miroslava Kalouska o blížící se dohodě s Českou národní bankou proti posílení koruny dnes dopoledne na finančních trzích vyprchal. Česká měna před 11:00 posílila na 25,05 Kč/EUR a 16,02 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Kalousek uvedl, že během několika dnů bude zřejmě hotov text dohody ministerstva financí s Českou národní bankou, která by měla zabránit posílení koruny z jednorázových příjmů státu v cizích měnách. Ty má vláda získat při privatizacích a ze strukturálních fondů EU.

V dnešním úvodu se koruna sice ještě obchodovala nad 25,10 Kč/EUR, psychologický efekt očekávaných opatření však podle analytika Patrie Tomáše Vlka rychle pominul a koruna zpevňovala. "Podporou je jí celkově příznivý vývoj v regionu, když zdejší měny rostou díky momentálně lepší náladě vůči rizikovým aktivům. I další vývoj české měny by mohl být tažen hlavně sentimentem na globálních trzích," doplnil Vlk.

Dolar se dopoledne obchoduje vůči euru na 1,5615 USD a vyčkává na další události, především na projev šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho v Kongresu. "V jeho rétorice při nedávném snížení sazeb byl znát posun k protiinflačním tónům. Proto klíčovou informací bude, zda i dnešní slova potvrdí odklon od značně holubičího postoje," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK