Klaus podepsal novelu proti spekulacím při prodeji státní půdy

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Možnost spekulací při prodeji státní zemědělské půdy by se měla ztížit. Omezit je má novela zákona o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Norma má zabránit tomu, aby stát pozemky prodával za nevýhodnou cenu.

Novela řeší situace, kdy při soutěžích na prodej půdy podá nabídky skupina domluvených spekulantů. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) se stává, že vítěz soutěže svoji nabídku stáhne, po něm i ostatní v pořadí a stát nakonec pozemky prodá za nízkou cenu.

Pozemkový fond totiž podle dosavadního zákona musel nabízet půdu dalším přihlášeným zájemcům až do doby, dokud nebyla prodána. Farmáři, kteří na půdě dosud hospodařili, o ni kvůli tomuto postupu často přišli.

Nově bude platit, že pokud zájemce s nejvyšší nabízenou cenou svoji nabídku stáhne, kauce mu propadne, ostatním uchazečům stát kauci vrátí. Propadlá kauce se stane příjmem Pozemkového fondu. Pozemek potom stát nabídne majitelům restitučních nároků.

Prezident dnes také podepsal novelu, podle níž budou moci kraje a obce bezúplatně získat od Pozemkového fondu pozemky pod silnicemi druhé a třetí třídy nebo místními komunikacemi. Cílem úpravy je sjednotit vlastnictví komunikací s vlastnictvím pozemků pod nimi.

Nynější situace, kdy jsou pozemky pod silnicemi státní, ale ve správě Pozemkového fondu, komplikuje situaci krajů při údržbě komunikací nižších tříd. "Usnadní to správní a další řízení při rekonstrukcích či stavebních řízeních," uvedl již dříve například mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Klaus svým podpisem stvrdil i novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Státní zemědělské a potravinářské inspekci umožní nakupovat potraviny a jejich doplňky kvůli kontrole i prostřednictvím internetu nebo jiné formy zásilkového obchodu.

Úprava přizpůsobuje zákon rozmáhajícímu se internetovému způsobu prodeje v Česku a převádí do českého právního řádu příslušné evropské směrnice. Má zajistit volný pohyb potravin s tím, že k zákazníkovi se nedostane zdravotně závadné zboží.

Novela také nově upravuje sankce za porušení pravidel. K nimž bude patřit kromě propadnutí zemědělských výrobků nebo potravin státu také jejich "zabrání" pro případy, kdy by propadnutí nebylo možné uložit. Tak či tak se vlastníkem potravin stane stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK