Dolar si drží zisky díky světlejším vyhlídkám bank

02.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se ve středu obchodoval bez větších změn a držel se zisků z předchozí seance. Dealeři si totiž vyložili zprávy, že si některé ztrápené...

...finanční firmy dávají do pořádku své účetní bilance, jako znamení, že nejhorší část globální kreditní krize už snad pominula.

Americká měna se vydala ve stopách celosvětového růstu akcií, jejž v úterý podnítila zpráva, že investiční banka Lehman Brothers Holdings <LEH.N> získala čerstvý kapitál ve výši 4 miliard dolarů.

Jiné banky se stále trápí - UBS <UBSN.VX> a Deutsche Bank <DBKGn.DE> v úterý vykázaly nové odpisy z riskantních aktiv v celkové výši 23 miliard dolarů. Někteří investoři si však tyto kroky vykládají jako znamení, že se sužované finanční firmy agresivním úklidem svého účetnictví dávají dohromady.

Výsledkem je mírný návrat chuti riskovat, která vede některé dealery k nákupům dolaru.

"Na trhu sílí pocit, ať už správný, nebo mylný, že to nejhorší z finanční krize už máme za sebou... a to zlepšuje chuť riskovat," řekl Adam Cole, šéf pro devizovou strategii ze společnosti RBC Capital Markets.

Euro ve 12:00 přidávalo 0,2 procenta na 1,5645 dolaru <EUR=>, ovšem na začátku seance kleslo na čerstvé týdenní minimum 1,5535 dolaru.

Vůči japonské měně dolar stagnoval na 101,85 jenu <JPY=> poté, co si dříve během seance zapsal třítýdenní maximum na 102,33 jenu.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK