VERZE 2-Dohoda MF a ČNB umožní vydávat eurobondy

02.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, další...

...citace)

Plánovaná dohoda mezi Českou národní bankou (ČNB) a Ministerstvem financí na omezení růstu české koruny by měla vládě umožnit vydávat eurobondy, ale pouze s kursovým zajištěním, uvedl ve středu náměstek ministra financí Eduard Janota.

Centrální banka a resort financí jednají o obnovení a rozšíření dohody z roku 2002, která má omezit dopady příjmů vlády v cizích měnách na kurs koruny.

Posílení české měny o 10,3 procenta proti euru za posledních 12 měsíců považuje centrální banka za přehnané.

Podle dřívějších informací měla dohoda dokonce požadovat po vládě, aby nevydávala dluhopisy v zahraničních měnách.

"Centrální banka po nás nechce, abychom nevydávali eurobondy. Ona říká: Když je vydáváte, tak je zajišťujte," řekl Janota na dotaz Reuters během jednání parlamentního rozpočtového výboru.

Zajištění eurobondů jejich konverzí do korun a současně nákupy eur na jejich splacení v rámci forwardových kontraktů by měly omezit dopady transakce na devizový trh.

Janota dále řekl, že na expertní úrovni nejsou proti návrhu znění plánované dohody žádné námitky ani ze strany ministerstva ani z centrální banky. Očekává, že by dohodu měla brzy projednávat vláda.

Uvedl také, že ministr financí Miroslav Kalousek má o dohodě jednat ještě ve středu s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou.

Janota dodal, že dohoda má obsahovat závazek, že se budoucí příjemci peněz z fondů Evropské unie nebudou zajišťovat proti kursovému riziku.

"Jsou tam některé kroky, které jednoznačně říkají, že není rozumné, správné, ani legislativně možné provádět zajištění čerpání evropských peněz," řekl.

Janota dodal, že některé kroky dohody jsou podobné předchozí smlouvě obou institucí z roku 2002.

Dokument tak opět obsahuje zmražení privatizačních příjmů státu v cizí měně na zvláštním účtu u ČNB.

Výhledově má vláda v plánu prodat Letiště Praha a České aerolinie.

Analytici uvedli, že dohoda by mohla zmírnit tlaky na posilování koruny, ale nečekají, že postaví hráz proti dalším ziskům české měny.

Koruna po zprávě lehce oslabila na 25,070 za euro <EURCZK=> z předchozích 25,060.

V úterý česká měna ztratila 0,8 procenta po zprávě, že ministr Kalousek očekává zveřejnění dohody do týdne [ID:nKOR152850].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK