Vláda schválila novelu o zaměstnanosti, která zkrátí podporu

02.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Stát zřejmě sníží podporu nezaměstnaným. Vláda dnes totiž schválila návrh ministra práce Petra Nečase (ODS) zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti o jeden měsíc a změnit i její výši. Norma, kterou nyní čeká posouzení sněmovnou, upravuje sociální dávky pro lidi bez práce či systém zelených karet pro zahraniční pracovníky. O schválení normy informoval úřad vlády na svém webu.

Nečas v novele navrhuje, aby nezaměstnaní do 50 let pobírali podporu místo půl roku pět měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a osoby nad 55 let místo roku 11 měsíců. V prvních dvou měsících by podle návrhu měli dostávat 65 procent svého předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících jeho polovinu a ve zbytku 45 procent. Nyní dostávají tři měsíce polovinu výdělku, pak 45 procent. Maximálně mohou letos získat 12.249 korun měsíčně. Strop chce Nečas zachovat.

Podporu by nemuseli dál získat lidé, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z práce, jakou jim zprostředkoval úřad práce. Nečas plánuje i omezení sociálních dávek dlouhodobě nezaměstnaným, kteří odmítnou nastoupit na rekvalifikaci či pracovat určitý počet hodin dobrovolnicky. Pokud naopak budou k dobrovolnické práci ochotní, mohli by si dávky zvýšit.

Novela má upravit i systém zelených karet pro cizince, které by měly obsahovat pobytové i pracovní povolení. Lidé ze zahraničí by se mohli ucházet o místa, která se úřadu práce nepodařilo 30 dní obsadit zájemcem z ČR či EU. O kartu by pak požádali na českém velvyslanectví ve své vlasti. Zvýšit by se pak měly i pokuty za zaměstnávání na černo, a to ze dvou na pět milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK