Křetínský: J&T chce ovládnout v ČR 10 pct trhu s elektřinou

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Investiční skupina J&T hodlá investovat 25 miliard korun do energetiky a do pěti let chce ovládnout v Česku nejméně deset procent trhu s elektřinou. V roce 2013 by společnost chtěla mít rozestavěné zdroje o výkonu nejméně tisíc megawattů. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to uvedl partner skupiny Daniel Křetínský.

"Pokud postavíme zdroje o plánovaném celkovém výkonu tisíc megawattů, tak se dostaneme až na 12 procent trhu. A já osobně chci, aby do konce příštího roku byly všechny projekty v běhu. To znamená nejméně stavební povolení a objednaná technologie," řekl v rozhovoru Křetínský.

J&T má připraveny například i projekty na východním Slovensku, chce expandovat do jihovýchodní Evropy. "Jsou to tři investice v oblasti bývalé Jugoslávie, do dvou zdrojů na uhlí a jednoho na těžké topné oleje," upřesnil Křetínský. Další elektrárnu na uhlí skupina plánuje v postsovětských republikách.

Křetínský popřel, že by někdy skupina plánovala společně s Mosteckou uhelnou společností (MUS) stavbu elektrárny. "My jsme nikdy s Mosteckou uhelnou o společném projektu nemluvili. Navíc v době, kdy jsme vstupovali do společnosti United Energy, ta už vedla dlouhodobý spor s MUS," řekl Křetínský a přiznal, že spor J&T trápí a přidělává jí problémy. "S výjimkou ČEZ jsou totiž ostatní teplárny na MUS závislé. A změnit to může jenom stát. Naštěstí už prostřednictvím ministerstva financí zasáhl a dal MUS pokutu (37,5 milionu korun za příliš vysokou cenu uhlí pro její odběratele - pozn. ČTK). Čekáme, že ještě zasáhne Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," řekl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny Křetínský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK