Projev šéfa Fedu o recesi odstartoval pokles akcií na Wall Street

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. dubna (ČTK) - Akcie velkých amerických podniků na Wall Street ve středu klesaly poté, co předseda Fedu Ben Bernanke ve svém projevu zmínil, že je hospodářská recese v USA možná. Přiměl tím investory vybírat zisky z akcií, které si předchozího dne připsaly nejvyšší nárůst za dva týdny.

Ibdex Dow Jones se za středu snížil o 45,44 bodu na 12.608,92 bodu, tedy o 0,36 procenta. Index technologického trhu Nasdaq ale klesl o nepatrných 0,06 procenta na 2361,40 bodu, když o 1,35 bodu přišel.

"Dnes se nadšení definitivně zmírnilo a opět se zjišťuje, jak je těžké udržet trh v růstu po více než 300bodovém pohybu Dow Jonesova indexu," uvedl jeden z obchodníků.

Mezi největší zátěží v indexech byly emise koncernu General Electric a počítačového gigantu IBM, které jsou citlivé na ekonomický výhled. Za předchozí den si přitom akcie připsaly tři procenta díky optimismu investorů, že bankovní sektor má to nejhorší za sebou.

V projevu před jedním z výborů Kongresu Bernanke připustil vůbec poprvé, že se americká ekonomika může ponořit do recese. Uvedl ale zároveň, že se její růst v další části roku obnoví díky nízkým úrokovým sazbám a dalším záchranným krokům, které mají ekonomiku postavit na nohy.

Dolar za středu klesl vůči většině měn, protože Bernankeho zmínka o recesi přiměla investory sázet na další snížení dolarových úroků. Kurz eura tak za celý den posílil o polovinu procenta na 1,5685 USD. Vůči japonskému jenu ale dolar stoupl na 102,35 JPY, také o půl procenta, díky příznivému dlouhodobému výhledu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK