Japonské akcie dál rostly

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh pokračoval v růstu na měsíční maximum, jeho tempo ale bylo opatrnější, protože investoři čekají na nové údaje z americké ekonomiky. Na devizovém trhu dolar vystoupil k jenu na třítýdenní maximum v rostoucích nadějích na to, že nejhorší fáze úvěrové krize by již mohla být překonána.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,5 procenta na 13.389,90 bodu, nejvýše od konce února. Ve středu index vyskočil o více než čtyři procenta.

Dnes dále zpevňovaly akcie finančního sektoru, kde investoři cítí oživení z posledních otřesů. Investoři čekají především na páteční údaje o vývoji amerického trhu práce, protože ty naznačí, zda poslední relativně příznivé signály z ekonomiky nebyly jen iluzí. Trh se také připravuje na období zveřejňování výsledků japonských firem. Z jednotlivých titulů vzrostly téměř o šest procent akcie Toshiby, která sdělila, že asi dostane zakázku na čtyři jaderné reaktory USA.

Dolar dál zpevňoval a vůči jenu se dostal na 102,85 JPY, nejvýše od 12. března a sedm jenů nad minimum z minulého měsíce. Na trhu se po zprávách světových bank z průběhu týdne šíří naděje na brzké překonání globální úvěrové krize, které letos otřásá finančním sektorem a sráží ceny akcií a kurz dolaru.

Vůči jenu dolar ke konci tokijského obchodování stoupl na 102,74 JPY ze středečního závěru 102,41 JPY. K euru americká měna posílila na 1,5624 USD z předchozích 1,5681 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK