PRŮZKUM-Slov.CPI v březnu na 15měs vrcholu, sazby zůstanou

03.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Inflace podle standardů EU (HICP), nastavení...

...sazeb

* KDY: HICP 15.dubna, rozhodnutí NBS o sazbách 29.dubna

* HICP asi dosáhl 15měsíčního maxima kvůli cenám potravin a energií. Sazby zůstanou beze změn, přijetí eura není ohroženo.

Martin Šanta

Slovenská inflace harmonizovaná se standardy Evropské unie (HICP) v březnu pravděpodobně kvůli vyšším cenám potravin a vytápění vyšplhala na 15měsíční vrchol, ale úrokové sazby zůstanou zřejmě beze změny, ukázal průzkum Reuters.

Medián předpovědí 12 analytiků oslovených v průzkumu ukazuje, že se meziroční HICP v březnu posunul na 3,5 procenta, těsně nad 3,4 procenta z února.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen měl podle průzkumu zpomalit na 0,2 procenta z únorových 0,3 procenta.

"Inflace pravděpodobně zrychlila kvůli vyšším nákladům na bydlení po březnovém nárůstu cen vytápění pro domácnosti a potravin," řekl Martin Pohl, analytik firmy PPF v Praze. "Je tu také dopad srovnávací báze."

Navzdory zrychlení slovenské inflace analytici uvádějí, že by se Bratislava měla kvalifikovat pro vstup do eurozóny s tím, jak inflace v posledních měsících posilovala i jinde v Evropě.

Plán Slovenska na přijetí eura v roce 2009 bude Evropská unie posuzovat v květnu.

"Inflační kritérium splníme s takovou rezervou, že bude těžké nás odmítnout kvůli obavám o udržitelnost," řekl Eduard Hagara, analytik ING Bank v Bratislavě.

Inflační kritérium pro přijetí eura je stanovené na maximálně 1,5 procentního bodu nad průměrem tří zemí s nejnižší inflací v EU. Kandidátská země by měla také prokázat, že nízká inflace je dlouhodobě udržitelná.

Bratislava kritérium poprvé splnila loni v srpnu, kdy vykázala rekordně nízkou inflaci 1,2 procenta.

Analytici vidí zpomalování inflace ve druhém pololetí díky vlivu srovnávací báze, ale někteří z nich volají po obezřetné měnové politice, když solidní maloobchodní tržby a růst mezd naznačují potenciální inflační tlaky.

Národní banka Slovenska drží hlavní sazbu již 11 měsíců na 4,25 procenta s tím, jak pevnější koruna pomáhá utahovat měnové podmínky. Analytici předpovídají, že banka z tohoto kursu neuhne ani v dubnu.

"Sazby se v dubnu nezmění. NBS je potřebuje sladit s ECB, u které čekáme snížení sazeb na 3,5 procenta ve třetím kvartále," řekl Hagara z ING Bank.

(PRO TABULKU PŘEDPOVĚDÍ KLIKNĚTE NA: [ID:nL02197208])

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK