Zetor loni zvýšil tržby o 14 procent

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. dubna (ČTK) - Brněnská skupina Zetor loni zvýšila tržby téměř o 14 procent na 5,6 miliardy korun. Čistý zisk dosáhl 239,3 milionu korun, o pětinu víc než v roce 2006. Jednomu z největších výrobců traktorů v Evropě rostly také prodeje, a to o osm procent na 7000 strojů. Firma o výsledcích loňského hospodaření informovala na tiskové konferenci.

Zetor má od 1. dubna nové vedení. Pavola Hubočana nahradil ve funkci výkonného ředitele mateřské firmy Zetor Masao Nagase, který dříve pracoval pro koncern Toyota. Noví lidé jsou i na některých dalších vedoucích pozicích. Nový tým dnes představí další plány brněnského podniku.

Už předchozí vedení hovořilo o navýšení výroby na 10.000 až 15.000 traktorů ročně. Ještě před několika lety přitom nebylo jasné, jestli bude v Brně tradiční značka dál vyrábět. Podnik byl koncem 90. let ve značných potížích a hrozil mu i konkurz. Později závod koupila slovenská skupina HTC Holding, investovala do něj zatím přes půl miliardy korun a další investice plánuje. Za loňský rok dostanou Slováci na dividendách ze Zetoru přes 100 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK