Žabka zahájila expanzi do ČR

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Polský obchodní řetězec Žabka, který od loňského roku vlastní investiční skupina Penta, dnes v centru Prahy otevřel první stejnojmennou samoobsluhu. Do konce letošního roku plánuje Žabka v hlavním městě vybudovat 50 malých obchodů. Poté Žabka, která má v Polsku 1900 prodejen, otevře malé samoobsluhy i v dalších českých městech, přičemž do tří let chce v Česku provozovat 250 obchodů. Žabka hodlá příští rok zahájit expanzi i na Slovensko.

"Do konce tohoto roku plánujeme na celém území Prahy vybudovat 50 obchodů, pak zahájíme expanzi i do dalších měst po celé ČR," řekl dnes novinářům generální ředitel společnosti Žabka Zdeněk Linhart. Obchody Žabka budou podobně jako v Polsku fungovat na principu blízkém franšíze. "Prostory budou pronajaty a prodejny budou řídit nezávislí provozovatelé," uvedla mluvčí společnosti Penta Jana Studničková.

Samoobsluhy Žabka mají mít v Česku plochu od 60 do 120 metrů čtverečních a v jejich nabídce budou hlavně potraviny. Tak malé prodejny zatím žádný z velkých obchodních řetězců na českém trhu neprovozuje. "Žabky budou mí i přes svoji menší rozlohu okolo 1600 garantovaných položek, což je mimochodem o polovinu více, než mají rozlohou mnohem větší diskontní prodejny," podotkla Studničková.

České samoobsluhy Žabka budou prodávat zboží od základních potravin po drogerii, v budoucnu by podle Linharta měly zákazníkům nabízet i různé služby. V Polsku lidé mohou v obchodech Žabka například dobít kredit mobilních telefonů či vsadit loterii. Většina samoobsluh Žabka by měla stejně jako v Polsku otevírat v šest hodin ráno a zavírat ve 23:00. Některé obchody Žabka zřejmě budou mít otevřeno nepřetržitě.

Skupina Penta s malými samoobsluhami Žabka míří do Česka v době, kdy zde menší obchody začaly budovat i mezinárodní obchodní řetězce. Obchodníci již totiž mají obsazena velká města a nyní se více zaměřují na centra měst či menší obce, které dosud byly doménou diskontních prodejen. Například společnost Tesco Stores ČR chce mít do dvou let v Česku prvních deset malých prodejen Expres, jejichž plocha se pohybuje kolem 300 metrů čtverečních.

Penta koupila obchodní řetězec Žabka, který je jedničkou na polském trhu malých prodejen, v přepočtu za 3,7 miliardy korun. V Polsku má Žabka zhruba 1900 prodejen, a ročně otevírá desítky nových. Vedení společnosti Žabka podle Linharta do svých expanzních plánů zahrnulo i Slovensko.

Investiční společnost Penta vlastní pět lidí. Největší podíly drží Jaroslav Haščák a Marek Dospiva, následují Martin Kúšik, Jozef Oravkin a malý díl náleží Jozefu Špirkovi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK