Ministerstvo financí navrhuje zjednodušení daní

03.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo financí navrhuje nový daňový zákon, kterým chce od roku 2010 zjednodušit daňový systém a sloučit daně z příjmu fyzických osob a...

...další platby státu do jednotné "superdaně".

"Materiál zatím neposílám do připomínkového řízení ani do legislativního procesu, ale na veřejnou diskusi," řekl Kalousek na tiskové konferenci.

"Materiál by měl kompletně reformovat daňový systém v České republice," dodal Kalousek s tím, že by návrh měl přinést "absolutní snížení administrativní zátěže pro daňové poplatníky a státní správu".

"Nechceme předkládat změnu sazeb, jde nám o změnu systému, aby byl stabilní, předvídatelný a přátelský," uvedl Kalousek.

Podle materiálu resortu uvedeného na stránkách www.mfcr.cz by daňoví poplatníci měli v budoucnu odvádět pouze jednu platbu daně, a to ze superhrubé mzdy obsahující všechny platby vůči státu včetně sociálního a zdravotního pojištění a odvody placené zaměstnavatelem.

Alternativně by se zrušilo sociální pojištění a základní sazba daně by byla omezena čtyřnásobkem minimální mzdy. Vyší příjmy by pak spadaly do nižší sazby. Zdravotní pojištění by mělo stejný vyměřovací základ jako pro základní sazbu daně.

Nebo by mohlo zůstat zachováno pojistné na sociální pojištění, ale platil by je pouze zaměstnanec a mělo by jednotnou sazbu.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK