Italské odbory chtějí s Air France znovu jednat o osudu Alitalie

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 3. dubna (ČTK) - Představitelé italských odborových organizací chtějí s francouzsko-nizozemskou leteckou společností Air France-KLM obnovit jednání o osudu Alitalie. Informuje o tom agentura AP. Air France má zájem italského leteckého přepravce koupit, ovšem za podmínek, které se odborářům dosud jevily jako nepřijatelné.

Středa byla posledním dnem, kdy si odboráři mohli se zástupci Air France vyjasnit rozdílný postoj a uzavřít dohodu. Přestože jednání trvala téměř celý den, skončila nakonec bez výsledku a ředitel Air France-KLM Jean-Cyril Spinetta řekl, že o uzavření dohody pochybuje.

O další strategii dnes jednalo osm z devíti odborových organizací Alitalie. Zástupci odborů na tiskové konferenci uvedli, že návrhy, které šéfa Air France přiměly ukončit jednání, nejsou konečné. Spinetta ve středu řekl, že postoj odborářů je neslučitelný s plánem Air France zajistit Alitalii rychlý návrat k zisku.

Air France v březnu předložila závaznou nabídku na převzetí Alitalie, která firmu oceňuje na 139 milionů eur (asi 3,5 miliardy Kč). To je mnohem méně, než se očekávalo. Odboráři mají strach, že ze zhruba 11.000 lidí, které Alitalia zaměstnává, jich asi 2100 bude muset odejít, jak Air France naznačuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK