iDnes.cz: Dovozce lízátek Chupa Chups zkrachoval

03.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. dubna (ČTK) - Společnost Top-Toy Czech, výhradní dovozce oblíbených lízátek a bonbonů Smint, zkrachovala. Firma zajišťovala distribuci pro velkoobchody i maloobchody. Informoval o tom internetový server iDnes.cz. Krajský soud v Brně na hodonínskou společnost v únoru vyhlásil konkurz. Výhradní zastoupení španělský dovozce firmě Top-Toy Czech zrušil. Uzavřel však už smlouvy s novými obchodními zástupci.

Hodonínská firma vznikla před čtyřmi lety a po celou dobu měla jediného majitele - Maďara Csabu Határa.

Podle serveru jsou okolnosti krachu podezřelé a připomínají finanční tunel. Top-Toy Czech, která do země dovážela oblíbená lízátka, ale také třeba bonbony Smint, potopily dluhy. Majetek dlužníků teď má rozprodat konkurzní správce. Jeho úkolem je vymoci veškeré pohledávky společnosti a získané peníze pak rozdělit mezi její věřitele, píše iDnes.cz.

Největším dlužníkem firmy byla Top-Toy Slovakia, která svému českému partnerovi dluží 4,5 milionu korun. Je to největší pohledávka, kterou hodonínská firma měla. Celkem jí od dlužníků chybělo pět milionů korun. Pokud by se tyto peníze podařilo vymoci, zamířily by na účty věřitelů. Návrh na konkurz už na sebe podala ale i slovenská "odnož" Top-Toy.

"Jako zaměstnavatel byla tato firma bezvýznamná. Takových konkurzů je na Hodonínsku denně několik," prohlásil ředitel hodonínského úřadu práce Vladimír Šťáva.

Konkurzní správce Vladimír Valášek zatím prověřuje největší dlužníky firmy. "Oslovil jsem třeba Makro, které podle informací firmy Top-Toy dluží kolem devadesáti tisíc korun," řekl pro server Valášek. Podle něj u mnoha pohledávek společnosti chybí jakékoliv účetní podklady - dodací listy, faktury či smlouvy.

"Účetnictví firmy jsem dostal jen ve velmi omezeném rozsahu. Jeho podstatnou část si úpadce odvezl do Maďarska," dodal Valášek.

Podle serveru nebyli jednatelka i společník firmy, oba z Maďarska, ve středu k sehnání. Při vytočení jejich telefonního čísla se ozýval pisklavý tón ohlašující, že volané číslo neexistuje.

Podnikatelé však i nadále stejnou činnost rozvíjejí v domovském Maďarsku. Česká republika pro ně byla jen jakýmsi mezičlánkem, který zrušili. Lízátka Chupa Chups a bonbony Smint tady distribuovali do obchodních sítí, velkoobchodů i maloobchodů, píše server.

Značka Chupa Chups je na světě letos přesně padesát let. V roce 1958 lízátka na tyčce vymyslel Enric Bernat Fontlladosa a později si svůj nápad nechal patentovat. Obal prvního lízátka značky Chupa Chups navrhl španělský surrealistický umělec Salvador Dalí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK