SOUHRN-NATO slibuje Ukrajině a Gruzii budoucí členství (OPAK.)

04.04.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Představitelé NATO ve čtvrtek slíbili Ukrajině a Gruzii, že obě země jednoho dne vstoupí do aliance, když odmítli požadavek Spojených států, aby...

...byly přizvány ke členství okamžitě.

Německo, Francie a menší členské státy Severoatlantické aliance na summitu v Bukurešti nevyslyšely výzvy, aby byl těmto dvěma postsovětským republikám udělen Akční plán členství (MAP), první krok k plnohodnotnému zapojení. Rozhodnutí vysvětlili tím, že ani jedna země není zcela připravena a tento krok by popudil Rusko.

Čelní představitelé NATO však své rozhodnutí zmírnili mlhavým příslibem, že obě země vstoupí do aliance někdy v budoucnu, a prohlášením, že Moskva by neměla mít na rozhodování aliance o členství jiných států žádný vliv.

"Dnes jsme se dohodli, že se tyto země stanou členy NATO," uvedl generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer na tiskové konferenci během summitu 26členného obranného bloku.

"To už je něco," dodal.

Z dalších rozhodnutí v tomto směru zablokovalo Řecko žádost Makedonie o pozvánku ke členství kvůli sporu o název této bývalé jugoslávské republiky, zatímco pozvání získaly Albánie a Chorvatsko. Bosně a Hercegovině i Černé hoře byl udělen status užší spolupráce.

Nová éra se alianci rýsuje také poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval k brzkému rozhodnutí o opětovném zapojení Francie do vojenských struktur NATO, z nichž se stáhla v roce 1966.

Sarkozy také potvrdil, že Francie posílí jednotky NATO v Afghánistánu vysláním 700 dalších vojáků na nestabilní východ země, a na důkaz dobré vůle vůči Washingtonu opatrně podpořil plán Spojených států na vybudování prvků protiraketové obrany ve střední Evropě.

"HISTORICKÉ"

Představitelé aliance uvedli, že ministři zahraničí NATO přezkoumají a případně rozhodnou o žádostech Ukrajiny a Gruzie na udělení programu MAP na setkání v prosinci.

Ruská tisková agentura Interfax citovala slova náměstka ministra zahraničí Alexandra Gruška, který řekl, že vstup Ukrajiny a Gruzie do NATO by byl "obrovskou strategickou chybou". Ruský vyslanec při NATO vyjádřil pochybnost, že prosincová schůzka něco změní.

Gruzínský ministr zahraničí David Bakradze je jiného názoru. "Tento dokument představuje historický průlom ve vztazích mezi Gruzií a aliancí," řekl Bakradze na tiskové konferenci.

Podpora vstupu do NATO u ukrajinské veřejnosti stěží dosahuje 30 procent, zatímco Gruzie nemá plně pod kontrolou celé své území kvůli zmrazeným konfliktům v separatistických provincích, jež se těší podpoře Ruska.

Makedonii bylo ve společném komuniké sděleno, že pozvánku může obdržet od velvyslanců ve chvíli, jakmile bude nalezeno "vzájemně přijatelné řešení" otázky jejího názvu.

To znamená, že by Makedonie nemusela čekat na další summit NATO v příštím roce. Skopje však neskrývala rozhořčení.

"Je to obrovské zklamání. Bylo nám řečeno, že jsme udělali všechno, co jsme udělat měli ve smyslu reforem a vojenských přínosů. Jsme trestáni za to, že jsme Makedonci," řekl mluvčí vlády Nikola Dimitrov.

"Je to rozhodnutí, které jde proti stabilitě na Balkáně. Povzbuzuje všechny radikální síly."

Řecko protestuje proti užívání názvu Makedonie, neboť stejné jméno nese jeho nejsevernější provincie.

RADAR

Spojené státy a Česko mimoto ve čtvrtečním společném prohlášení na summitu NATO uvedly, že dospěly k dohodě o umístění prvků amerického systému protiraketové obrany v Brdech.

Vysoce postavený představitel Spojených států novinářům řekl, že závěrečné komuniké ze summitu o plánovaném umístění obranného deštníku ve střední Evropě "uzná podstatný přínos tohoto systému k ochraně spojenců".

Toto poselství si Washington od summitu sliboval, když se ukázalo, že spojenci nejsou ochotni zajít tak daleko, aby přijali rozhodnutí o možném přídavném systému, jenž by kryl nechráněné oblasti jihovýchodní Evropy.

(Reportéři: Matt Spetalnick a Randall Palmer; Přeložil: Jan Schmidt)

[BUKUREŠŤ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK