MMF opět snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky

04.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond již podruhé v letošním roce snížil odhad růstu světové ekonomiky. MMF nyní předpokládá, že globální hospodářský růst letos zvolní na 3,7 procenta z loňských 4,9 procenta. V lednové prognóze počítal s mírnějším zpomalením na 4,1 procenta.

"Mohu potvrdit, že současný odhad světového růstu pro rok 2008 činí 3,7 procenta," řekl mluvčí MMF. Reagoval tak na zprávy médií o prognóze MMF, která má být oficiálně zveřejněna ve středu.

Světová ekonomika by letos podle revidovaného odhadu rostla nejpomaleji od roku 2002, kdy stoupla o 3,1 procenta. Prognóza MMF ukazuje, že problémy na trhu s bydlením a úvěrovém trhu ve Spojených státech mají na světovou ekonomiku velký negativní dopad, píše agentura Reuters.

Odhad letošního hospodářského růstu v USA fond podle zpráv médií v nové prognóze sníží na pouhých 0,5 procenta z původně předpokládaných 1,5 procenta. "Navzdory silné reakci amerických politiků budou mít na ekonomiku USA v blízké době velký dopad horší finanční podmínky, vyšší ceny energie, slabší trh práce a slabý trh s bydlením," řekl tento týden hlavní ekonom MMF Simon Johnson.

Upozornil rovněž, že Evropa je obzvláště náchylná k tomu, aby se do ní přelily finanční problémy vyvolaná úvěrovou krizí v USA. Dodal, že tyto problémy by mohly vést ke zpomalení přílivu financí do rozvíjejících se ekonomik, včetně zemí ve východní Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK